07/24/12 12:59
(http://www.klassa.bg/)

О.р. генерал майор д-р Стефан Димитров, председател на съюз „Атлантик“: Трябва да завършим реформите в службите за сигурност и да се научим да бъдем бдителни

Генерал Стефан Димитров е завършил е висшето военното училище „Васил Левски” във Велико Търново (1965 г.); Военна академия„Георги С. Раковски” (1975 г.), където защитава дисертация и придобива докторска степен; ВА на Генералния щаб (Москва, 1988 г.). Изучава френски език във Френския културен институт в София; Специализирал е в САЩ и Франция. Служил е като командир на танков взвод и рота. Работил е като старши преподавател във ВА „Георги С. Раковски”; Служи като старши помощник, началник на отдел и зам. началник на Оперативно управление на Генщаба на Българската армия (1982-1992 г.); началник на Военния кабинет на Президента на Република България (1992-1997 г.); аташе по отбраната в Москва (1997-2000 г.); изпълнителен директор на Балканския политически клуб (2002-2005 г.); консул-пълномощен министър в гр. Новосибирск (2005-2006 г.). В момента е консултант по военни и политически въпроси. Владее рускир, френски и английски език.

- Генерал Димитров, да оставим въпроса „Кой е виновен и кой да бъде наказан?” за по-късно. Какво е необходимо да бъде направено сега, незабавно, за да не бъде наричана страната ни „мека цел” за тероризма?

Мисля, че трябва да завърши следствието, което ще ни даде много отговори. Тогава и прокуратура и съд могат да ни помогнат да си отговорим на този въпрос. Прибързано ще бъде да отправяме обвинения към политическото и професионалното ръководство на МВР или към ДАНС. Следсвието може да покаже, че те са си свършили работата. В нашия случай- засега виновни са терористът и неговите помагачи. Но, виновни сме и ние . Нашето общество има т.н. притъпена бдителност към тероризма и тя ни бе насаждана години с твърдения , че у нас „ такова нещо не може да се случи”. Никоя държава не е застрахована от терористични актове. Да не забравяме термина „асиметрична заплаха” , който подсказва трудна прогноза, трудна откриваемост, трудности в противодействието. За последното се практикуват комплект от мерки, някои от които са свързани с ограниченията на част от правата на гражданите, други, с големи финансови разходи, трети, с непрекъснато поддържане бдителността на гражданите.

Кои са следващите стъпки, които сме дължи да направим, за доизграждане на вътрешната сигурност, за консолидиране на разузнавателната общност и за укрепване на бастионите на българската държавност?
Имаме стратегия за сигурност, приета преди повече от година. Трябва да завършим реформите в службите за сигурност, да усъвършенстваме координацията на службите, да се приемат законите, правилниците и другите нормативни документи, засягащи тяхната работа. Мнението на експертите от СОР”Атлантик” е , че темпото в тази насока напследък спадна. А това е породено от отвличането на вниманието на управляващите с други предизвикателства –корупция и данъчни измами, организирана и битова престъпност, проблеми в съдебната ситема, икономика и т.н. Също така е необходимо непрекъснато да се внедрява нова съвременна техника и да се усъвършенства подготовката на служителите на тези служби, да се приведе заплащането им в съответствие с риска и отговорността на работата им. Пресен бе случаят с изнудвачите от звено на БОП .Здавате ли си въпроса защо го правят - от хоби, емоции или липса на средства да издържат нормално семействата си.
Процесът на консолидиране на разузнавателната ни общност е в ход .Той не е еднократен акт. Той е свързан с цялостната реформа на сектора сигурност, с тяхното реформиране и усъвършенстване. Направено е не малко, но има много още да се прави. По него следва повече да се работи и по-малко да се говори публично, да се контролира процесът от оторизираните органи в държавата и най-вече от съответните комисии на парламента. Мисля, че опозицията пропусна своя шанс –при приемането на стратегията за национална сигурност, вместо популистки и повърхностни критики, трябваше да поиска изпълнителната власт да представи план-график с етапите и приблизителните срокове за реализация на главните неща.

- Бяха казани и изписани множество мнения, анализи, хипотези. Компетентни и дилетантски. Кои грешки можеха да бъдат избегнати, за да не си говорим със задна дата, че е могло да бъдем по-предвидливи?

Народът е казал : „като се обърне колата, пътища много.” Засипани сме с много и разнообразна информация. Част от нея се пуска умишлено, за да се отклони вниманието на евентуалните заподозрени. Нека оставим МВР, ДАНС и гостите специалисти да работят спокойно. Който може – нека помага , но да не пречи. В публичното пространство могат да се чуят доста компетентни мнения и анализи, но и не малко глупости. Що се отнася до грешките, които са могли да бъдат избегнати и да се предотврати атентатът , то естествено е след станалото да се посочат доста неща, някои от които се направиха след атентата- засилване на бдителността, охрана на израелските туристи от кацането на самолета до настаняването им в хотела, преглед за бомба на превозващите ги автобуси, поставяне на смутител за възпрепятстване дистанционно взривяване, дежурни агенти на самото летище, увеличаване на зоната за сигурност на летището, охрана на самите хотели и т.н. Да се сведат до минимум уязвимите места. Част от тези неща могат дапбъдат направени само при наличие на достатъчно информация за мястото на атентата.
А какво трябва да правят гражданите? Научихме, че сред израелските граждани се разпространява диплянка с т.н. начин на поведение за избягване на терористични действия. Защо де не научим и нашите граждани да бъдат бдителни и при най-малкото съмнение за в поведението а наши или чужди граждани да сигнализират МВР или ДАНС (на определен телефон).?
- Кои са инициативите, които бихте предложили на държавния глава и на българското правителство?
- Що се отнася до държавния глава , той можеше да свика консултативния съвет за национална сигурност, без да се страхува от тълкуванията на това негово действие. Все пак , това е една необичайна за националната ни сигурност ситуация и обществото ни се нуждае от обединените усилия на всички институции и партии. Заедно с това, в страната ни има регистрирани не малко неправителствени организации, които се занимават с изучаването на тази материя. Те правят анализи, прогнози, предложения. В „Атлантик” имаме практиката, да използваме капацитета ни и да подготвяме и изпращаме предложения до институциите. Това го правят и други НПО. Защо да не се използва капацитета на гражданското общоство, още повече че в тези организации име не малко пенсионирани специалисти в тази област.
- Къде виждате мястото на военната промишленост?
Военната промишленост също има своето място. Тя има задачата да проучи потребностите на службите и институциите от техника и оборудване и при възможност да произведе необходимото . Ще дам пример : след бедствията през зимата и пожара на Витоша в „ТЕРЕМ”ЕАД продължи работата по усъвършенстване и производсвото на пожарна машина , показана на изложението „Хемус”2012 , както и на многоцелева машина за оказване на помощ при кризисни ситуации през зимата. Разработени са и се произвеждат от частна фирма безпилотен самолет за наблюдение и робот за разминиране; показан бе заглушител не позволяващ дистанционно задействане на взривове и т.н. За съжаление , финансовите възможности на държавата са ограничени и поръчките не „валят” към военната промишленост. Но, ако действително се мисли за сигурността на гражданите и през зимата и през лятото в „Терем” трябва да валят поръчките за такава техника.
- Смятате ли за истина твърдението на Израел, че атентатът е дело на Хизбула?
Израел има свои служби с голям авторитет и много богат опит. В същото време, изявлението е направено от политическо лице на управляващите в Израел и това буди съмнение, още повече че са ни известни отношенията на тази държава с Иран. Ще изчакаме за доказателствата , за повече информация за терористите, реализирали атентата , за тяхната подготовка , финанасиране, връзки и т.н. и ще разберем кой стои зад атентата. На въпроса :кой има интерес от атентата отговорът не е еднозначен и може да ни насочи не само към Хизбула и Ал Кайда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване