07/24/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията в Румъния призова към бойкот на референдума в неделя

Румънската опозиция призова поддръжниците си да не гласуват на референдума за отстраняването на президента Траян Бъсеску в неделя, за да не се достигне нужната за валидирането му избирателна активност от 50%, предаде Ройтерс.
Парламентът, доминиран от левия Социаллиберален съюз на премиера Виктор Понта, прекрати временно пълномощията на десния държавен глава и насрочи референдум за пълното му отстраняване. За да спечелят инициаторите на вота, в неделя трябва да отидат най-малко половината от 18,3-те милиона гласоподаватели.
Василе Блага, лидер на опозиционната Либерално-демократична  партия, която подкрепя президента, призова румънците да не участват в този „маскарад“ и да не гласуват за извращение на закона.
Партията подаде жалба и срещу намерение на правителството  да увеличи времето за гласуване с 4 часа и да открие допълнителни секции по черноморските курорти, за да привлече избирателите, които са във ваканция. Според опозицията новите секции и липсата на камери за наблюдение ще дадат възможност за измами. Конституционният съд още не се е произнесъл за увеличаване на изборния ден.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване