07/24/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Пускат два от лифтовете на Витоша на 28 юли

Два от лифтовете на Витоша – от Симеоново до „Алеко“ и от Драгалевци до Голи връх, ще бъдат пуснати на 28 юли, съобщават от фирмата „Витоша ски“ на сайта си, информира Investor.bg.
Поради технически причини лифт „Романски” няма да работи, уточняват от фирмата. Съоръжението е изградено през 1968 г. и в последните години бяха регистрирани няколко случая на аварии и проблеми при експлоатацията му.
Преди началото на зимния сезон „Витоша ски“ спря лифтовете на Витоша, под претекст че влезлият в сила през април 2011 г. нов Закон за горите й пречи да работи законово.
Основният мотив на компанията за спирането на лифтовете беше невъзможността да бъдат прочистени просеките, тъй като за целта законът изисква подробен устройствен план, на базата на който да се учреди сервитут и да се извършат дейностите по прочистването.
„Витоша ски“ обаче не разполага с подробен устройствен план, тъй като директно предложи разширяване на ски зоната над София, което не беше одобрено от Министерството на околната среда и водите.
В началото на юли обаче компанията обяви, че ще пусне Драгалевския и Симеоновския лифт, след като беше постигнато споразумение държавното горско стопанство да извърши прочистването на просеките на лифтовете за сметка на „Витоша ски“.
Преди дни фирмата склони да бъде приет текст в Закона за горите, с който да се позволи ремонт на съществуващите съоръжения на Витоша. Те ще се третират като заварени строежи в режим на търпимост, тъй като са строени до 1987 г., и ще получат право за строеж за 20 години.
Поправката беше приета по време на второто четене на Закона за горите в парламентарната комисия по земеделие. Предстои текстовете от закона да бъдат гласувани в пленарна зала.
Междувременно стана ясно, че представители на гражданската група „За Витоша“ утре ще внесат писмо в Столична община, с което ще търсят отговор на наболели въпроси за достъпа до планината.
Гражданската организация, както и екоорганизациите настояват за преразглеждане на приватизационния договор, с който „Витоша ски“ купи 100% от някогашното общинско дружество „Въжени линии“ и взе лифтовете на Витоша.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване