07/24/12 14:12
(http://www.klassa.bg/)

„Химимпорт“ ще наддава за летището в Перм

Българският холдинг "Химимпорт“ е проявил интерес към закупуването на пермското летище "Болшое Савино“, съобщи руският вестник "Комерсант“, позовавайки се на губернатора на областта Виктор Басаргин. Местните власти смятат да проведат инвестиционен конкурс за продажба в края на 2012 г. и началото на 2013 г.
Според Басаргин от конкурса се интересува още управляващият комитет на летищата "Шереметиево“ и "Внуково“, който е създаден с цел обединение на авиовъзлите. Представителите на двете летища обаче са заявили пред "Комерсант“, че не се интересуват от пермския авиопорт. Идеята "Болшое Савино“ да бъде предложено на търг бе обявена  в средата на юли. Тогава като претенденти, желаещи да придобият летището, се сочеха холдингите "Базов елемент“ и "Ренова“ на руските милиардери Олег Дерипаска и Виктор Векселберг.
Отначало се предполагаше, че "Болшое Савино“ ще бъде модернизирано по проекта, разработен в началото на годината от ателието на испанския архитект Рикардо Бофил. Според проекта към летището трябваше да бъде построен нов терминал с капацитет 3 милиона пътници за година на стойност 20 млн. рубли. Губернаторът на областта обаче заяви в края на юли, че експерти са открили грешка в проекта, която не позволява построяването на подобен терминал. Сега според условията на конкурса бъдещият инвеститор на "Болшое Савино“ трябва да построи терминал, способен да пропуска годишно не по-малко от 2 милиона пътници, и да вложи около 4 млрд. рубли.
От "Комерсант“ допълват, че "Химимпорт“ е български промишлен конгломерат, който владее 60 подразделения в различни сектори на икономиката на България: финанси (Централна кооперативна банка), застраховане („Армеец“), речни и морски превози, добиване и проучване на нефт, продажба на нефтени продукти и газ. Инвестициите в авиационния сектор се осъществяват чрез Bulgarian Airways Group EAD, която контролира Bulgaria Air и Lufthansa Technik. Холдингът е съсобственик на руското летище в гр. Казан и през 2011 г. чистата печалба на "Химимпорт“ е 61,2 млн. долара, допълва изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване