07/24/12 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Ще опитат отново да скачат товарния кораб „Прогрес“ с МКС

На 29 юли ще бъде направен втори опит за скачване на товарния кораб „Прогрес М-15М“ с Международната космическа станция, съобщи РИА „Новости“, като се позова на източник от Центъра за управление на полетите. Оттам уверяват, че корабът не застрашава в момента станцията, защото се намира на 18 км от нея, и управлението му е под контрол. Специалистите от центъра не искат да драматизират провала на първото скачване на 24 юли. Според тях това може да се случи с всяка система. Един от тях дори казва, че подобни моменти е имало периодично в съветско време.
При повторния опит ще се използва нов алгоритъм, казват само от центъра.
През нощта на 23 срещу 24 юли корабът „Прогрес М-15М“ се откачи от МКС в рамките на програма за тестване на системата за сближаване и скачване „Курс“. След това той трябваше да се върне към станцията, а на 30 юли по план щеше да бъде потопен  в Тихия океан. По време на скачването обаче възникна извънредна ситуация, която от Центъра за управление на полета не обясниха, а казаха само, че „апаратурата е показала повреда“. Наложи се корабът да бъде автоматично отдалечен от МКС с помощта на системата „Курс“.
Ако скачването бе минало успешно, по програма до 30 юли на кораба трябваше да се извършат няколко научни експеримента, което сега става невъзможно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване