07/25/12 16:01
(http://www.klassa.bg/)

Арести на погребението на дисидента Освалдо Пая в Хавана

Тридесет души са били задържани  по време на погребението на известния кубински дисидент Освалдо Пая,съобщи американският сайт  Cafe Fuerte. Сред тях са били носителят на наградата на ЕП „Сахаров“ за 2010 г. журналистът Гилермо Фариняс и други политически опозиционери и активисти. Полицията се е намесила, след като на траурната церемония в един момент те са започнали да скандират „Свобода“. Много от задържаните после са били освободени, написа в Туитър известният блогър Йоани Санчес.
Освалдо Пая загина в автомобилна катастрофа, след като колата му се блъсна в дърво. Негови близки заявиха на погребението, че той е бил убит, тъй като някакъв камион го е принудил да излезе от пътя. Синът му каза, че Пая е получавал много заплахи. В катастрофата загина и още един кубински дисидент, а управляващият колата испански политик Анхел Каромеро бе задържан и разпитан от полицията.
Пая бе събрал подписи за референдум срещу еднопартийната система в Куба, но властите не разрешиха провеждането му. Той е носител на наградата „Сахаров“ на ЕП за 2002 г. и два пъти бе номиниран за Нобелова награда.
Съболезнования за смъртта на Пая изразиха американският президент Барак Обама и папа Бенедикт XVI.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване