07/25/12 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Букурещ понижава ДДС за храните на 9%

Понижаване на данък добавена стойност от 24 на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година, съобщи румънският премиер Виктор Понта, цитиран от Дарик радио.
Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г.
Според работодателите от земеделската и хранителната промишленост намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто и ще намали дела на сивия сектор.
Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството „Ромпан“, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто. По думите му цените ще паднат с 15 процента, включително на хляба.
Междувременно подобна мярка поискаха и български производители. Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев има вариант, при който и потребителите ще бъдат доволни, и производителите няма да работят на загуба. „Това е намаляване на ДДС ставката за храните от 20 на 10 на сто", обясни той. Думите на Вътев бяха по повод изказването на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че рекордните цени на зърното тази година ще доведат до скок в цената на хляба, месото и млякото.
Вътев изтъкна, че по-ниският ДДС за основни хранителни продукти е широкоразпространена практика в целия Европейски съюз, и допълни, че от Асоциацията на месопреработвателите настояват от години подобна мярка да се въведе и у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване