07/25/12 15:06
(http://www.klassa.bg/)

Дълговете на общините към строителния бизнес вече са 200 млн. лв.

Дълговете на общините към строителния бизнес са нараснали с 50 млн. лв. от началото на годината и вече достигат 200 млн. лв., съобщи investor.bg, цитирайки председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Той уточни, че за разлика от местната власт държавата напълно е изчистила задълженията си както за минали периоди, така и за текущата година.
Заради проблемите с общинските дългове, които влияят и на междуфирмената задлъжнялост в строителния сектор, от камарата смятат през есента да изпратят предложение до ЕК и ЕП за допълване на директивата за плащаният, съобщи зам.- председателят на организацията Венелин Терзиев. Той обясни, че ще се иска в директивата да бъде записано, че и общините трябва да носят отговорност за забавяне на плащания към контрагенти, както носи и държавата.
Заместник-председателят на строителната камара Георги Линков съобщи, че нови 600 фирми са отпаднали от централния регистър на строителите, поддържан от организацията. Регистрираните строителни компании към края на първото полугодие вече са малко под 4 хиляди. Светослав Глосов посочи, че кризата е засегнала тежко и големи фирми с натрупан капитал, които присъстват отдавна на пазара. Дори инженерното и инфраструктурното строителство, на които се залагаха големи надежди да измъкнат бранша от застоя, не успя да регистрира ръстовете, които се очакваха, обясни той.
Изключително тежка остава ситуацията при сградното строителство. Издадените разрешителни за строеж намаляват, сред тях преобладават разрешителните за реконструкции, ремонти и промяна на предназначението на сгради. Продължава да се увеличава и безработицата в строителния сектор, допълни Глосов. Безработните в бранша са над 56 хиляди, като през първото тримесечие на тази година безработицата в сектора е скочила със 17,5 процента на годишна база.
Терзиев каза още, че в момента на ниво ЕС се обсъжда създаването на фонд, който изцяло да финансира строителни дейност в държавите - членки на ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване