07/25/12 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Еколози искат национална стратегия за крайбрежните зони

Гражданският екологичен обществен съюз  (ГЕОС) настоява за създаване на  национална стратегия за интегрирано управление и развитие на крайбрежните зони у нас. Съюзът обединява Политически клуб "Екогласност", Зелената партия, Федерацията на потребителите в България, Партията на Зелените, Ловно-рибарския съюз и други неправителствени организации.
Националната стратегия за развитие на крайбрежните зони е  необходима на българското общество предвид предвижданите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), посочи Руслана Стефанова, координатор на ГЕОС. Организацията твърдо подкрепя предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 100-метровата крайбрежна зона да бъде забранена за всякакво строителство.  Емил Георгиев от ПК "Екогласност" алармира, че второто четене на законопроекта за изменение на ЗУЧК предвижда отпадане на забраната за строителство в зона "А".  Според него българското крайбрежие се нуждае от тази забрана за строителство в стометровата зона по морския бряг, защото тя ще прекрати застрояването, ще опази природата и ще привлече повече туристи.
Еколозите се обявиха и против предложената промяна за одобряването на инвестиционен проект и издаването на разрешение за строеж да се счита денят на внасянето на проекта. По думите им тази промяна ще позволи заобикаляне на разпоредбите и ще доведе до представяне на много инвестиционни проекти и съответно строеж в близост до крайбрежната ивица.
 Преди дни представители на „Екогласност“ са внесли официално писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с искане за прекратяване на концесията за добив на варовик от кариерата „Великан“, чийто концесионер е „Каолин“АД.
***************************************************
Добивът се извършва върху горски и земеделски земи, без да е променено тяхното предназначение, което е грубо нарушение на законодателството, коментира лидерът на организацията. Освен това при предоставянето на концесията е следвало да се извърши оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). При анализ на предоставената ни от МОСВ документация установихме и съществени противоречия, които дават основания да се твърди, че проведената през 2008 г. процедура по преценка на необходимостта от ОВОС на инвестиционното предложение на „Каолин“ АД е опорочена, се казва в писмото до вицепремиера Цветанов.
Ще атакуваме сделката за приватизацията на „Каолин“ АД в Европейския съд в Страсбург, защото имаме достатъчно доказателства, че тя е незаконна и е платена с фалшиви компенсаторни записи, обяви лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев.
В писмото до вицепремиера Цветанов еколозите твърдят, че  около концесията на „Великан“ са открили и друго несъответствие. Дружеството концесионер е декларирало, че ще добива годишно по 100 000 т варовик с чистота 94,65% (общо за целия период на концесията 1 046 000 т).  Същевременно в годишния отчет  за 2009 г. е деклариран добив от 380 000 т варовик, което е почти четири пъти повече от декларирания годишен добив. В годишния работен проект за 2010 г. е бил заявен добив на 600 000 т варовик, което е шест пъти повече от декларираното инвестиционно намерение. Това означава, че декларираните вероятни запаси от 1 046 000 т варовик отдавна са извлечени и в момента се добива суровина, която не се декларира и за която вероятно не се плащат концесионна такса и данък печалба. Мнението на експертите е, че рязко увеличеният добив на варовик е постигнат чрез многократното увеличение на взривните дейности с повече от 6 500 заряда за около 450 т взрив. Тези действия на концесионера „Каолин“ АД са създали предпоставки за разместване на земните пластове на доказано силен земетръсен район и смесване на минерална и питейна вода от минерален извор „Соленци“. В резултат на това питейната вода на Меричлери е замърсена с канцерогенен арсен, се казва в писмото на „Екогласност“.



Как бе продаден „Каолин“?

През ноември 1997 г. с решение на Агенцията за приватизация „Каолин” е определена за продажба посредством сформиране на джойнт венчър с белгийската фирма “Сибелко” – световния лидер в производството на кварцов пясък. Започват преговори, продължили година и половина. “Сибелко” предлага 20 милиона долара инвестиция в джойнт венчъра и цена от 48 млн. долара. Експертното мнение е много ясно и недвусмислено:  “Каолин” е в добро финансово състояние, с положителни бизнес резултати, без сериозни задължения към банки и с отлични пазарни перспективи. През май 1999 г. сделката е на път да бъде финализирана, но неочаквано чуждестранният инвеститор се оттегля, а преговорите са прекратени. Според осведомени лица от българска страна умишлено са поискали абсолютно неприемливи условия. Предложено е на директора Филип Калоянов да създаде работническо-мениджърско дружество, което да участва в приватизацията му. Парите за сделката ще бъдат осигурени от фирми, собственост на Иво Прокопиев, брат му Александър Прокопиев, Константин Ненов и Иван Сливов: “Алфа финанс”, “Алфа финанс холдинг”, “Булброкърс” и “Интегрити корп”.
Сделката вече е под юрисдикцията на Министерството на промишлеността, писа преди време в. „Класа“.
На 4 август 1999 г. е учредено работническо-мениджърското дружество “Каолин-98”. Приватизационната процедура е открита на 14 септември 1999 г. Два месеца по-рано – на 1 юли, Даниела Шишкова, съпруга на тогавашния главен редактор на “Капитал”  Петко Шишков, и Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев, са формално назначени на работа във фирмата, за да вземат участие в РМД-то. И двамата нямат нито 1 работен ден в „Каолин“ АД, а по закон правото за придобиване на акции може да стане след 2-годишен стаж в предприятието. РМД-то закупува 75% от предприятието за 7,2 млн. лева (3,6 млн. долара) при оценка 5,5 млн лева (2,72 млн. долара). Новата оценка на предприятието е около 11 пъти по-ниска от предишната и е направена от “Булброкърс” - отново собственост на Иво Прокопиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване