07/25/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

Как Финландия устоява на кризата в еврозоната

Финландия, родината на северния елен, маринованата риба и Nokia, в момента е единствената страна в еврозоната със стабилен кредитен рейтинг ААА според Moody's. Тази седмица рейтинговата агенция нанесе тежък удар на Германия, Люксембург и Холандия, след като смъкна перспективите по първокласния им статут от стабилни на негативни. Това ги вкарва в същата категория според разпределението на Moody's като Франция и Австрия и оставя Финландия единствената държава със стабилна оценка от ААА.
Какво отличава скандинавския представител? Става въпрос за голяма страна с площ, приблизително колкото тази на Германия, но население от едва 5,3 млн., или 16 души на квадратен километър. Две трети от територията са заети от гори, а далечният Север е част от Полярния кръг. Икономиката й не се състои само от мобилни телефони и лесовъдство. Финландия е известна и с металите си, инженерството и електронната индустрия, а износът й съставлява една трета от БВП. Доходът на глава от населението е един от най-високите в Западна Европа, а страната е прочута с щедрата си социална система. От Moody's съобщиха, че макар и Финландия да не е имунизирана срещу кризата в еврозоната, тя има „силни буфери, което я отличава от останалите държави с рейтинг ААА“. Сред тях е фактът, че няма дълг на нетна база. Международният валутен фонд изчислява, че тази година Хелзинки ще събере €105 млрд. от данъци и други приходи спрямо €101 млрд. правителствени задължения.
Финландия има малка банкова система, фокусирана върху родните потребители, освен това „е с ограничени търговски взаимоотношения с еврозоната и по тази причина е сравнително изолирана от проблемите й“, както отбелязва Moody's. Също така страната настоя да получи обезпечение в замяна на участието си в спасителните планове на паричното обединение, което впечатли рейтинговата агенция. Миналата седмица например Хелзинки се съгласи да се включи в пакета за съдействие на испанските банки, но само ако Мадрид предостави парично обезпечение на скандинавската държава на стойност €770 млн. – около 40% от дела й във финансовото подпомагане. Всеки път когато Испания получава вноска от спасителния фонд, тя трябва да дава обезпечение на Финландия. Сделката прилича на друго споразумение, сключено между Хелзинки и Атина през 2011 г., и може да се окаже началото на нова тенденция. „Причината, поради която Финландия избегна понижение на перспективата по рейтинга си до негативна, е настояването й да получи гаранции в замяна на оказаната помощ. Това може да подтикне и други държави да последват примера й, което доста би усложнило бързото изплащане на спасителни средства в бъдеще“, казва Майкъл Нюсън от инвестиционната компания CMC Markets.
Финландия следва неотменно твърд курс по време на кризата в еврозоната. Този месец тя заплаши да блокира споразумение, според което Европейският спасителен фонд трябва да започне да купува италиански и испански облигации на вторичните пазари. Тази позиция породи спекулации, че Финландия, а не Гърция, може би ще бъде първата напуснала валутната зона. Американският икономист Нуриел Рубини написа в сайта си EconoMonitor: „Ако вероятността Гърция да излезе от еврозоната се увеличи, а Италия и Испания се окажат на прага да загубят достъп до пазарите и да поискат още рискована финансова помощ от еврозоната, Финландия може да реши, че допълнителният кредитен риск не си заслужава ползите.“

По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване