07/25/12 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Кредиторите на Гърция губят търпение

Ройтерс

Шефът на мисията на Международния валутен фонд за Гърция Пол Томсън влезе мрачен на първата си среща с новоизбрания министър-председател Андонис Самарас на 5 юли, с черна вратовръзка сякаш отива на погребение.

Основателно или не, първата среща на изгубилите търпение кредитори на Гърция с новото правителство беше директна и от двете страни, потвърдиха техни представители пред Ройтерс.

“Да говориш с тях беше като да отидеш при лекар, който клати глава, гледайки резултатите от твоите изследвания и ти се чудиш дали ще живееш или ще умреш”, каза висш служител в правителството, пожелал анонимност, след посещението.

Сега същите тези гръцки висши служители се подготвят за следващия нов решаващ кръг разговори, които започват тази седмица.

В продължение на три дни по-рано този месец, висши инспектори от тройката - МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (EK), влизаха и излизаха от министерските кабинети, с наведени глави, стискащи папки и избягвайки репортерите.

Източници от двете страни казаха, че на срещите е бил направен преглед на двете години неспазени обещания към кредиторите, които се ангажираха с общо 240 милиарда евро (294 милиарда долара), за да издърпат членката на еврозоната от ръба на банкрута.

Коалиционното правителство, което беше скалъпено през юни след два тура парламентарни избори, които не можаха да излъчат абсолютен победител, се надбягва с времето да реализира реформи и съкращения преди тройката да се върне за официална инспекция, след която да реши дали да отпусне още един заем през септември.

“Както и подозирахме, те изостават доста заради предизборната кампания и сега се опитват да върнат нещата в релси. Главната задача на Тройката тази седмица е да видим как можем да рестартираме”, каза високопоставен представител на кредиторите, който пожела да остане анонимен.

Първата визита не направи опит да реши специфични проблеми, а по-скоро да даде нов тон на отношения между Гърция и нейните партньори, давайки да се разбере, че няма време за дипломатическа деликатност и липсва силно доверие в банката.

“Те бяха ясни и директни - докато постигаме резултати, ще продължават да ни подкрепят, в противен случай - ще спрат”, каза министър, чийто предшественик се е провалил в постигането на целите.

В друго министерство, съобщението също е било недвусмислено. Съветник каза: “Те са ядосани, но най-вече им е дошло до гуша. Казаха, че Гърция няма да получи никакви пари, освен ако не покаже някакъв прогрес”.

Сред дългия списък от неуспехи стои и този, че Атина не е направила никакви значими приватизации и изостава с данъчната реформа, преструктурирането на бюджетния сектор и отварянето на трудовия пазар и професиите. Лошите постъпления от данъци показват, че най-вероятно Атина няма да постигне целта за намаляване на дефицита на 7,3 процента от БВП за 2012 г..

Гърция обвинява за провалите си по-дълбоката от очакваното рецесия и иска допълнителни две години, за да навакса. Тройката казва, че половинчатите реформи са виновни за забавянето на икономиката. Кредиторите изискват нови съкращения за ужас на жестоко засегнатите от икономии гърци, които често излизат на улиците.

Самарас, който беше твърд противник на първия спасителен план, каза, че приема условията на втория, но иска да промени някои политики, тъй като Гърция е в най-силната рецесия от десетилетия насам, с прогноза за близо 7-процентво свиване на икономиката тази година.

Шефовете на тройката дадоха ясно да се разбере на гръцките висши служители, че не трябва да повдигат въпроса за предоговаряне на плана за заема от 130 милиарда евро, който поддържа страната платежоспособна, на срещата на финансовите министри от еврозоната на 9 юли и първо трябва да докажат, че може да им се вярва.

Новото правителство е изправено пред сериозни затруднения по този въпрос, защото предоговарянето на заема бе залог не само за избирането на Самарас, но и бе ...

Публикувана на 07/25/12 22:56 http://e-vestnik.bg/15205/kreditorite-na-gartsiya-gubyat-tarpenie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване