07/25/12 14:30
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

МОМН скри регистъра на дипломите

Регистърът на завършилите студенти на МОМН, който по закон трябва да съдържа данни за валидните дипломи, издадени от 2004 година досега.

Министерството на образованието скри регистъра на завършилите студенти в България, даващ информация за законно издадените дипломи у нас. Това показа проверка на OFFNews.

Съществуването на регистъра е регламентирано със закон. В него трябва да има информация за завършилите от 2004 година насам, съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за висшето образование. Този регистър беше създаден и пуснат по времето на Игор Дамянов – вторият министър на образованието в кабинета „Сакскобургготски“ (2001-2005).

Проверка на OFFNews обаче показа, че цялата информация от 2004 година досега липсва и не може да бъде проверена нито една диплома, нито един завършил висше образование в България. Това се случва на фона на продължаващия скандал с Турция, която официално спря легализирането на български университетски дипломи заради множество фалшификации и нещо повече – организирано фалшифициране на дипломи в България.

Още с отварянето на регистъра излиза съобщението „Регистърът съдържа данни за студенти, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ след 1 януари 2012 г.„.

Каква информация реално съдържа не е ясно, защото сесиите за 2012 г. традиционно са през юли и септември. От защитите на дипломните работи и държавните изпити до издаването на самите дипломи обаче има съществен период от време, съответно и до качването на данните в регистъра.

Реална проверка на съдържанието на регистъра няма как да се направи – достъпът не е публичен, може да се направи само индивидуална проверка по ЕГН.

Кой е взел решението за скриването на дипломираните и защо не е ясно. МОМН мълчи по този въпрос.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване