07/25/12 10:21
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Над 40% от българите ще гледат Олимпиадата

Според данни от НЦИОМ, от национално проучване, проведено през юли над 40% от хората у нас ще гледат Олимпиадата от до.  Всеки 4-ти пък, въобще не се интересува от спортното събитие. Половината от тях са мъже.  36% от българите твърдят, че ще гледат, ако имат възможност. 

Всеки втори господин смята да не дава дистанционното на половинката си след 27 юли. Игрите обаче няма да водят до типичните препирни за владението на апарата, защото цели 29% от дамите са твърдо решени да гледат Олимпиадата, а други 39 на сто не биха се отказали да наблюдават състезанията, ако нещо по-важно не ги отдели от екрана.

Голям интерес към предстоящите олимпийски игри проявяват образованите българи, жителите на градовете-областни центрове, заетите в сферата на бизнеса и младите хора. Близо половината от интервюираните в тези групи посочват, че ще гледат телевизионните предавания от Лондон, отчитат социолозите. Интересът към летните олимпийски игри надхвърля средния за страната и сред хората на възраст между 30 и 60 години. По-слаб интерес зоявяват респондентите над 60-годишна възраст, нискообразованите и бедните българи, както и жителите на селата и ромите.

Повечето българи имат интерес към поне едно от съзтезанията, като едва 9% твърдят, че не предпочитат конкретен спорт и ще гледат всичко, което могат. Най-много фенове пред екрана събира леката атлетика – 37% от зрителите, следва волейболът с 30 на сто. 

Интересът към леката атлетика е фокусиран главно върху спринтовите бягания и скоковете – висок, дълъг и троен скок. Почитатели на волейбола има по-често сред мъжете, сред високо образованите българи, сред столичаните и сред заможните хора. Българските любителите на спорта ще следят с голям интерес и състезанията по художествена гимнастика – традиционно успешен и обичан спорт у нас. 14%, от които основно жените, възнамеряват да гледат предаванията от олимпийската зала по художествена гимнастика, като интересът им видимо е повлиян от международните успехи на българските гимнастички напоследък. Художествената гимнастика ще бъде следена с повишен интерес и от възрастните хора, от образованите българи и от жителите на градовете.

14% от интервюираните споделят, че ще гледат предаванията по плуване, а 12% – по футбол. Особено голям е интересът към двата спорта сред зрителите, които споделят, че със сигурност ще гледат голямото спортно събитие. Една пета от трайната телевизионна аудитория на предстоящата Олимпиада са любители на футбола, а 16% – на плуването.

Плуването е предпочитан спорт от жените, от младите зрители до 39 години, от висшистите, от жителите на столицата и на големите градове.

Футболът привлича най-много мъжете, хората на възраст до 60 години, представителите на бизнеса и жителите на столицата.

Други спортове, към които има значим зрителски интерес са: спортната гимнастика (8%), баскетбола (7%), вдигането на тежести (6%), борбата (5%), тенисът на корт (4%) и бокса (4%).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване