07/25/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Президентът: България подготвя студенти на световно ниво

Имаме школа от преподаватели, която подготвя студенти и ученици на световно ниво. Това каза президентът Росен Плевнелиев в сряда на среща с български участници в международни олимпиади по математика и физика, съответно в Аржентина и Естония.
По думите на държавния глава, цитирани от пресслужбата му, постигнатото от тях е резултат от системен подход в продължение на години. От олимпиадата по математика българите се завърнаха с един златен, два сребърни и два бронзови медала. От тази по физика, провела се в Талин, нашите са спечелили един златен, два сребърни и един бронзов медал.
“Истински се радваме и се гордеем с вашите постижения и резултати”, обърна се Плевнелиев към младите хора. На „Дондуков“ 2 президентът удостои с почетни грамоти отборите и техните ръководители за високите им постижения в областта на техните науки и за изключителното им представяне на международните олимпиади.
„Има държави, които са богати на природни ресурси, но те не са най-богатите в света - най-богати са нациите, които успяват от таланта да постигнат най-добрите резултати”, каза още държавният глава.
От своя страна ръководителите на българските отбори по физика доц. д-р Виктор Иванов и по математика проф. Николай Николов, д.м.н., заявиха пред президента, че трябва да се работи по програма, която да мотивира младите хора да се завърнат в България след дипломирането си в чуждестранни университети.
Според тях има недостиг на преподавателски кадри както в гимназиите, така и в университетите и затова е необходимо да се подобри системата за отсяване на млади таланти още в средните училища.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване