07/25/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Съдия Балтасар Гарсон се включва в защитата на Асандж

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е наел бившия испански съдия Балтасар Гарсон като консултант по защитата му. Това предаде Ройтерс, като се позова на министъра на външните работи на Еквадор Рикардо Патино. Гарсон ще съветва Асандж, който се укри в еквадорското посолство в Лондон,  във връзка с молбата му за политическо убежище. Според сайта  Cryptome.org съдията вече е бил в посолството, за да обсъди с Асандж стратегията на защитата.
Асандж се намира в сградата на мисията от 19 юли, като поиска от Кито политическо убежище, но още няма отговор.. Създателят на Уикилийкс се реши на тази стъпка, след като загуби обжалването срещу екстрадирането си от Великобритания в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие от две жени. Асандж твърди, че връзката е била по взаимно съгласие, и отрича да е имало изнасилване. Опасенията му са, че Стокхолм ще го предаде на САЩ, където той може да получи дори смъртно наказание заради публикуването на секретни грами на американски дипломати и документи на Пентагона.
Гарсон се прочу като разобличител на бившия диктатор на Чили Аугусто Пиночет, а по-късно води и редица големи дела срещу тероризма, организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта в Испания. Заради искането си да бъдат разследвани престъпленията на режима на Франко въпреки закона за амнистията той получи обвинения за превишаване на правомощията, но после те бяха снети. Срещу Балтасар бяха заведени и няколко дела за корупционни схеми, по едно от които той бе признат за виновен и наказан  с 11 години лишаване от право да упражнява професията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване