07/26/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът „Борисов“ очаквано оцеля във вота на недоверие

Правителството на Бойко Борисов очаквано оцеля и след петия вот на недоверие срещу него от началото на мандата му през юли 2009 г. Парламентът в четвъртък отхвърли искането на БСП, ДПС и група независими за оставка на кабинета „за провала в областта на правосъдието и вътрешните работи“.
За да мине, „за“ вота трябваше да гласуват поне 121 депутати, но опозицията успя да активира едва 72 гласа – по-малко дори и от събраните 74 подписа, инициирали процедурата.
Против бяха 136 - 116 от ГЕРБ и 20 независими. Други двама независими се въздържаха.
Както се очакваше, Синята коалиция и „Атака“ не участваха в гласуването, демонстрирайки дистанция и от сегашните, и от предишните управляващи.
Отсъствието на хората на Волен Сидеров обаче раздразни лидера на РЗС Яне Янев, който развесели залата с искане за 15-минутна почивка, през които председателят на парламента да издири и призове представителите на националистическата формация да участват в гласуването. По думите на Янев, депутатите на „Атака“ „преди скачаха като тигри, а сега са подвили опашки като пудели“, понеже ги било страх да обяснят „скачването с БСП и ДПС“.
След гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев поиска обяснение на отрицателен вот, при който обвини опозицията в умишлено създаване на хаос в деня, в който президентът е свикал Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). За да изтъкне колко безсмислен е вотът, Велчев заяви, че най-силното изказване по време на дебатите във вторник било това на Мая Манолова от БСП, с което поискала 30-минутна почивка. Парламентарният водач на ГЕРБ се постара да похвали и вътрешния министър Цветан Цветанов с въпрос към опозицията: „Имахме ли министър, който да работи така добре в сферата на престъпността?“.
Красимир Велчев отправи и по-груби нападки към БСП, чийто бивш министър на вътрешните работи „не изтрезнявал“ през по-голямата част от работното си време и се срещал с престъпния контингент.
Острието на социалистите Мая Манолова отвърна на провокацията с извода, че положението явно е много зле, щом председателят на парламентарната група на ГЕРБ е разбрал от дебатите единствено искането й за почивка. Тя обвини управляващите, че явно не могат да слушат критика, затова и ЕК отказвала вече да разговаря с тях. „Молете се и българските граждани да не откажат да говорят с вас и следващият вот да не е тук в пленарната зала, а на Орлов мост“, каза още Манолова.
Вотът на недоверие отново не бе уважен от премиера Бойко Борисов, за сметка на петима министри – Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Аню Ангелов, Николай Младенов и Лиляна Павлова, които се появиха в Народното събрание.
Пред журналисти вътрешният министър Цветанов коментира, че е доволен понеже за пореден път се доказало, че „този вот е безсмислен“. Хората от кабинета обаче дошли, защото все пак трябвало да се съобразят с парламентаризма в България.
На въпрос на klassa.bg – къде е премиерът Борисов, Цветанов бе лаконичен: „На работното си място“.
Малко след гласуването по вота министър-председателят се появи на „Дондуков“ 2 за заседанието на КСНС при президента. Бойко Борисов посрещна председателя на парламента Цецка Цачева с шеговит въпрос по повод преминалия вот: „На власт ли сме още?“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване