07/26/12 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Китай сменя курса и оставя юана да поевтинее

Китайската централна банка насочва политиката си към обезценяване на юана спрямо щатския долар, след като в продължение на две години се опитваше да повиши стойността му. Мярката отразява опасенията на Пекин около забавящата се икономика и създава предпоставки за политически сблъсък със САЩ. Народната банка на Китай в сряда насочи курса на юана до най-ниското му ниво спрямо зелената валута за годината, което е третият пореден ден, през който финансовата институция се опитва да свали цената на паричната си единица. Като цяло юанът поевтиня с 1,1% спрямо щатския долар тази година, след като през 2011 г. поскъпна с 4,7%. Централната банка в Пекин отказа да коментира промяната и не е ясно дали тенденцията ще продължи през идните дни и седмици. Подобни опити за манипулиране на стойността на юана към поевтиняване бяха направени и в началото на май, а след това бяха последвани от възстановяване на традиционната практика за стабилизиране на юана или поскъпването му спрямо долара. В четвъртък сутринта поне привидно банката се опитваше да ограничи поевтиняването на юана от последните дни. Според трейдъри и анализатори драстичната смяна на подхода цели да помогне на износителите да преодолеят спада в продажбите, както и да намали рисковете от масови съкращения преди важната и деликатна смяна на държавното ръководство, която се случва веднъж на десетилетие и ще започне по-късно тази година. По-слабата национална валута прави китайските стоки по-евтини в доларово измерение.
„Задачата да се насърчи пълна заетост ще бъде много трудна и трябва да положим по-големи усилия в тази посока“, предупреди миналата седмица премиерът Вън Цзябао. „Психологическият ефект от по-слабия юан ще бъде осезателен“, смята Дариуш Ковалчик, старши икономист в Crédit Agricole в Хонконг. „Това създава впечатлението, че Пекин е толкова съсредоточен върху намаляването на рисковете за ръста, че пренебрегва какъвто и да било натиск от страна на САЩ.“ Американското министерство на финансите засега отказва коментар по въпроса, но обезценяването на юана със сигурност ще се превърне в политически въпрос във Вашингтон с оглед предстоящите президентски избори. Заместник-министърът на финансите, г-жа Лейл Бренард, заяви миналата седмица, че Китай трябва да избягва постоянни несъответствия в определянето на валутния курс, макар че похвали страната за постигнатия напредък в това отношение. Кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни заяви, че при успех на изборите ще обяви Китай за „валутен нарушител“, определение, което може да породи сблъсък между двете държави.
Международният валутен фонд (МВФ) в сряда повтори становището си, че юанът е „умерено подценен“ спрямо кошница от валути. Институцията не уточни степента на подценяването в годишната си оценка за китайската икономика, но запознати с въпроса твърдят, че китайската парична единица е с по-малко от 10% под реалната си стойност. Китайският представител в МВФ Цзан Тао заяви, че твърденията на МВФ не отговарят на действителността. Той добави, че валутата е „сравнително балансирана“, което означава, че не трябва да поскъпва още много, ако изобщо се налага.“
Пекин е насочил поглед не само към долара. Европейският съюз е вторият по важност търговски пазар за Китай след САЩ, а юанът поскъпна с 5,6% спрямо еврото от януари насам. През това време доларът поскъпна с 5,6% спрямо единната валута. Като намали стойността на юана спрямо долара, Народната банка на Китай забави поскъпването му спрямо еврото. Това помогна малко на китайските износители, които започват да усещат ефекта от продължаващата криза с европейския дълг. „Станахме свидетели на рязък спад на търсенето от страна на Европа“, заяви Сюй Пен, служител в държавната текстилна компания Huihong International Group, която започна да тегли търговски осигуровки, за да се защити срещу потенциално неплащане от страна на европейските клиенти. Народната банка на Китай определя ежедневен курс, наречен паритетен курс, за търгуването на юана спрямо долара на вътрешния валутен пазар. След това централната банка допуска отклонение на юана с 1% в двете посоки по време на търговията за деня. В понеделник Народната банка на Китай определи по-нисък паритетен курс спрямо долара от петъчния по данни на хонконгския доставчик ChinaScope Financial. Банката продължи тенденцията си и през следващите два дни. В четвъртък сутринта тя определи по-висок дневен курс спрямо долара, отколкото през предходния ден. С валутни резерви на стойност $3,24 трлн. китайското правителство разполага с необходимите средства да гарантира стабилно поскъпване на юана, но подобен ход би се интерпретирал като сигнал, че парите изтичат от Китай. „Властите със сигурност не искат да създадат впечатление за слабост. Затова ще предприемат много внимателна интервенция.“, заяви Есвар Прасад, учен от института „Брукингс“.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване