07/26/12 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кой още плаче за Евита?

Франс прес

“Не плачи за мен, Аржентина!”: Един от стотиците паметници на Евита Перон.

Евита Перон е все така тачена от перонистите, управляващи в Аржентина 60 години след смъртта й, като се започне от президентката Кристина Кирхнер, която често парадира с наследството на Перон.

“Перонизмът дължи много на Евита. Още повече държавният глава, която е жена”, смята историкът Фелипе Пиня, автор на биографията “Парчета от живота”, която току-що се появи на пазара. “В постигнатото от Кирхнер се чувства много влиянието и присъствието на Евита”, добавя той.

За митичния облик на Евита, която срещна Хуан Доминго Перон през 1944 г., преди той да стане три пъти президент на Аржентина (1946 г.-1952 г., 1952 г.-1955 г. и 1973 г.-1974 г.), претендират и опозиционните течения в лоното на перонизма - движение, превърнало се в основната политическа сила в страната през втората половина на 20 век.

Доста преди идването на власт през 2007 г. на Кристина Кирхнер, третата съпруга на Перон, Мария Естела Мартинес, наричана Исабелита, направи неуспешен опит да изиграе ролята на Евита, чиято 60-ата годишнина от смъртта се отбелязва днес.

Исабелита не успя да събере необходимите условия, за да управлява страната, но все пак постигна онова, което беше отказано на Евита -да бъде кандидатка за вицепрезидентския пост редом с Перон през 1973 г. и да стане президентка след смъртта му през 1974 г. до държавния преврат през 1976 г.

Кристина Кирхнер, която е на 59 години, е жена с характер и неоспорима лекота при произнасянето на речи без предварително подготвени бележки. Предпочитанията й към лукса са същите като на Мария Ева Дуарте - обсипана с бижута и облечена в тоалети на Диор, тя предизвика управляващата класа, която я смяташе за парвеню. Но до тук свършват приликите. “Двете имат различно образование, различен начин на живот”, казва Норберто Галасо, автор на появилата се неотдавна книга “Активистката Евита”.

“Кристина е интелектуалка, произхождаща от средната университетска класа. Тя дълги години беше депутат”, подчертава той. “Евита беше жена с интуиция и позволяваше на Перон да остане здраво стъпил на земята”, добавя експертът.

Евита, известна актриса от радио театъра, имаше само пет години политически живот, през които извоюва правото на глас за жените и води голяма социална дейност чрез фондацията си. “И въпреки това тя остави следа в перонизма и го промени завинаги”, казва Пиня.

“Без Евита е трудно да си представим президентка като Кристина Кирхнер, на която не й пука дали ще се хареса на хората или не”, казва историчката Ема Чиботи. “Евита вече показа силната си личност и дори стигна до там да се разграничи от Перон”, припомня той.

През 1951 г. когато Перон беше жертва на опита за държавен преврат, Евита подготви план за раздаване на 5000 оръжия и за подготовка на милициите.

Ето защо за нейното политическо наследство претендира и лявото крило на перонизма, и дори партизаните от групировката Монтонерос, чийто лозунг през 70-те години беше: “Ако Евита беше жива, тя щеше да бъде от нашите редици”.

“Евита беше най-мразената, но и най-обичаната, най-обижданата, но и най-почитаната, най-хулената, но и вечната победителка”, обобщи Кристина Кирхнер, като откри миналата година голям портрет на Евита покриващ двете фасади на министерството на социалното развитие в сърцето на Буенос Айрес.

За Ема Чиботи политическата класа като цяло, а не само перонизмът е трябвало да еволюират и да се адаптират към наследството на Евита, която беше първата докоснала се до хората, приближила се до тях и премахнала бариерите. “С времето дори олигархията й прости всичко”, допълва Ема Чиботи.

БТА

Публикувана на 07/26/12 21:40 http://e-vestnik.bg/15221/koy-oshte-plache-za-evita/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване