07/26/12 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Кюрдите в Сирия установиха контрол над североизточни части от страната

Кюрдите, които живеят компактно в североизточната част на Сирия, взеха под контрол основни градове в района, съобщава  британският в. “Гардиън“, цитиран от Лента.ру.
При това техните въоръжени отряди  не са срещнали никаква съпротива от страна на правителствените войски.
Две основни военно-политически сили на сирийския Кюрдистан – Кюрдският национален съвет и партията „Демократичен съюз“, подписаха миналата седмица споразумение за сътрудничество и координирани действия в град Ербил – административен център на иракския Кюрдистан.  „Гардиън“ отбелязва, че иракските кюрди, които забогатяха от продажбата на нефт, подпомагат сирийските си събратя. За сключване на споразумението е помогнал лично лидерът на иракския Кюрдистан Масуд Барзани, който е един от най-големите врагове на сирийския президент Башар Асад.
Режимът на фамилията Асад винаги е подлагал на преследване и дискриминация местните кюрди. Дълго време стотици хиляди бяха лишени от гражданство.  Откакто избухна въстанието,  местните кюрди пазят неутралитет, като се страхуват след свалянето на режима да не ескалират националистически настроения.
Сирийският национален съвет обаче обяви, че в бъдещата държава етническите и религиозните малцинства няма да бъдат потискани. Освен това за лидер на съвета бе избран етнически кюрд -  Абдулбасет Сейда.
В 20-милионна Сирия живеят около два милиона кюрди, като повечето от тях са съсредоточени в североизточната част на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване