07/26/12 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Лукашенко и Ахмадинеджад няма да бъдат допуснати на олимпиадата

Британското правителство потвърди, че президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да бъде допуснат да влезе в страната за олимпийските игри, съобщи радио „Свобода“. Лукашенко е в забранителния списък на ЕС заради нарушенията на президентските избори в Беларус през 2010 г. и последвалото преследване на демократичната опозиция.
„Забраната на ЕС има задължителна правна сила, обхващаща и олимпиадата. Нямаме намерение да променяме решението си“,  заяви представител на кабинета на Дейвид Камерън.
Лукашенко оглавява Беларуския олимпийски комитет, но не може да бъде член от делегацията на своята страна за Лондон.
Преди това бе съобщено, че британските власти не са дали виза и на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, както и на ръководителя на Националния олимпийски комитет на Сирия Мовафаку Джума.
Шефът на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков написа в Туитър: „Всеки ученик знае, че в Гърция по време на игрите се е сключвало примирие. Какво става с олимпийските ценности и традиции?“
Самият Лукашенко нарече игрите в Лондон „мръсна политика“.
Освен Лукашенко и Ахмадинеджад и президентът на Зимбабве Робърт Мугабе ще бъде персона нон грата на игрите.
Най-странна е ситуацията с новия президент на Египет Мохамед Мурси. При режима на Хосни Мубарак той бе включен в списъка на лицата, които нямат правото да напускат страната, тъй като бе един от лидерите на „Мюсюлманските братя“. Сега Мурси е държавен глава, но за да падне забраната му да пътува, той все пак трябва да се обърне към съда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване