07/26/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

НАСА отново тества прототипа на надуваем щит за космически кораб

НАСА още веднаж тества първия прототип на надуваем топлинен щит на за космически кораби. За това се съобщава на интернет страницата на агенцията.
При навлизането в плътния слой на атмосферата космическият кораб се защитава от специален щит. Трудността се крие във факта, че дори при използването на най-новите сплави масата на щита е изключително голяма.  Когато се лети до друга планета - например Марс, това може да се окаже непреодолима трудност. Така например масата на топлинния щит на апарата MSL, който вече наближава Марс, е повече от 150 килограма. Това представлява една шеста част от масата на космическия апарат.
Новите тестове се провеждат в рамките на програмата IRVE-3 ("Експерименти с надуваеми завръщащи се апарати"). Предишните тестове на този модел са направени с ракета носител на военната база в щата Вирджиния.  Ракетата отвежда опакования щит на височина от около 460 км. Там щитът, с диаметър около три метра, се разтваря, надува и в този си вид след 20 минути от началото на експеримента пада в Атлантическия океан. Температурата при падането достига около 538 градуса по Целзий. Щитът е бил направен от няколкослойно покритие на специалния полимер кевлар, а за надуването е бил използван азот. За сравнение диаметърът на щита MSL е около 4,5 метра, а температурата, която трябва да издържи по време на спускането до Марс, достига 1930 градуса по Целзий.
Първият тест на щита по програмата IRVE се проведе през 2009 година. Тогава щитът падна от "само" 211 км височина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване