07/26/12 14:11
(http://www.klassa.bg/)

Нови находки потвърдиха престижа на Перперикон като духовен център през Средновековието

Нови находки от XIII–XIV век – златни монети и бронзов кръст реликварий, потвърждават престижа на Перперикон като важен икономически и духовен център и през Средновековието, засвидетелстван в историческите извори. Това каза в четвъртък археологът проф. Николай Овчаров.
На базата на откритията той предполага, че екипът му ще установи, че епископската резиденция е била в източната част на акропола. Проф. Овчаров показа две златни монети - част от съкровище, и предна част на бронзов кръст реликварий (енколпион). Монетите – хиперперони (перпери), тежат 3,66 и 4,26 грама и са между 16 и 18 карата. На кръста са изобразени Света Богородица Оранта (молеща се с две ръце) и четиримата евангелисти. 
Около 20 кръста реликварии от XI–XIV век са открити през последните години на разкопките на Перперикон, отбеляза проф. Овчаров.
По данни на местни хора и на полицията при разкопки през 90-те години на XX век са открити около 30 перпера в североизточната част на акропола на Перперикон, където от две седмици работи екипът на проф. Овчаров. Според него съкровището от около 30 монети е разпиляно, защото е заровено в драматична епоха на обсади, пожари и разрушения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване