07/26/12 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Под Антарктида има долина с размерите на Гранд Каньон

Британски учени намериха гигантска рифтова долина под ледниците в западната част на Антарктида, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки новината от сп. „Нейчър“.
Смята се, че разломът с дълбочина 1,6 км и големина колкото Големия каньон в САЩ, може да има връзка с високите темпове на топене на ледовете в района.
Вдлъбнатината в земната кора е разположена под ледника Ферино в Западна Антарктика. Учените правят откритието с помощта на радар, способен да проникне през дебелия лед на разстояние  2,5 хиляди км. Този район досега е бил посещаван от полярници само един път – през 1961 г.
„Установихме, че под ледения слой има голяма долина, съобщи ръководителят на изследването Робърт Бингъм от Университета в Абърдийн. „Точно над този район ние наблюдавахме от спътник топене на ледовете в продължение на 20 г.“, казва ученият. „Сега  именно в западната част на Ледения континент този процес се развива най-бързо - дебелината на някои ледници за година намалява повече от метър“, добавя той.  Учените смятат, че долината се съединява с Южния океан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване