07/26/12 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Ромни тръгва на кампания в чужбина

Ройтерс

Мит Ромни на корицата на сп. Тайм

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни скоро ще направи нещо, което Барак Обама още не е свършил като президент - да посети американския съюзник Израел, където ще се опита да се представи на избирателите у дома като надежден заместник на настоящия държавен глава на световната сцена.

В разгара на предизборната кампания, чийто резултат е трудно предвидим, днес Ромни заминава на едноседмична обиколка, по време на която ще посети церемонията по откриването на олимпиадата в Лондон, Израел и Полша.

Целта е да се придаде на бившия губернатор на щата Масачузетс някакъв външнополитически авторитет и американците да имат възможност да го видят в действие зад граница, докато решават дали да гласуват за него на изборите на 6 ноември, вместо за Обама.

Съветниците му казват, че целта на обиколката му е “да слуша и научава”, без политически декларации. Това е по-дискретна версия на собственото пътуване в чужбина на Обама през 2008 г., по време на което той произнесе реч пред огромно множество в Берлин в разгара на кандидатпрезидентската си кампания и провъзгласи: “Стените между старите съюзници от двете страни на Атлантика не могат да останат”.

Посещението на Ромни на олимпиадата ще му позволи да развее американското знаме и да се похвали с централно постижение в биографията си - работата му за спасяване на зимната олимпиада в Солт Лейк Сити през 2002 г.

В Лондон той ще се срещне с британския премиер Дейвид Камерън и други официални лица, както и с бившия премиер Тони Блеър, за да подчертае важността на традиционните американско-британски отношения. Той също така ще набере известни финансови средства за кампанията си от живеещите във Великобритания американци.

Във Варшава и Гданск Ромни ще разговаря с полски представители, както и с бившия лидер на “Солидарност” Лех Валенса, и ще изрази подкрепа за ключов съюзник в Източна Европа - регион, дълго време доминиран от Русия.

“Обиколката цели да демонстрира ясна и решителна подкрепа за страните, които споделят нашите ценности”, каза политическият съветник на Ромни, Ланхи Чен.

Израел е най-деликатният дипломатически етап за Ромни, имайки предвид ситуацията в Сирия и напрегнатите отношения на Израел с Иран, след като бомбен атентат в българия уби израелски туристи и накара Еврейската държава да обвини Техеран.

Посещението на Ромни му предоставя възможността да се хареса и на еверйските избиратели, и на произраелските християни евангелисти, и да изтъкне контраста между него и сегашния президент демократ, който има трудни отношения с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Но то крие и някои рискове, тъй като Ромни , относителен новак във външната политика, може да бъде попитан дали би започнал война, за да спре ядрената програма на Иран, която е най-големият страх на Израел, и дали ще намеси САЩ в кървавия хаос в съседна Сирия, където президентът Башар ал Асад е обсаден от бунтовниците.

Ромни остро критикуваше подхода на Обама спрямо Иран и твърдо заяви, че няма да му позволи да се сдобие с ядрено оръжие. Ромни дори каза, че “в крайна сметка ще се наложи смяна на режима”.

Това го прави уязвим за въпроси дали би започнал военна операция срещу Ислямската република в момент, когато американците са уморени от войните в Афганистан и Ирак, започнати от последния републикански президент Джордж У. Буш.

“Това е ключовата дилема”, каза Мартин Индик, експерт по външна политика към института “Брукингс” и автор на книга за външната оплитика на Обама “Bending History: Obama’s foreign policy”.

“От една страна Ромни иска да може да критикува Обама, че е слаб спрямо Иран, но не смятам, че той иска да създаде представа, че няма търпение за конфликт с Иран. Затова мисля, че той се опитва да лавира, да бележи точки срещу ...

Публикувана на 07/26/12 21:42 http://e-vestnik.bg/15228/romni-tragva-na-kampaniya-v-chuzhbina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване