07/26/12 16:13
(http://radiomilena.com/)

Сливенският митрополит освети църквата в Каменар

След няколко години забавяне и с помощта на кмета на общината Иван Алексиев, новата църква „Света Параскева” в с. Каменар беше осветена.Това направи  лично  Сливенският митрополит Йоаникий. Шестчасовата литургия започна в 7.30 ч.,  а жители и гости на селото се събраха в църквата, за да присъстват на тържественото събитие.

SDC10851 Сливенският митрополит освети църквата в Каменар

Първоначално църквата е изградена през 1850 година. Тогава гръцки търговец, известен като Андонис Саламарата намира на аязмото пари, които дарява за построяването на църквата. В деня на Света Параскева това място всяка година се посещава от жители и гости на с. Каменар, където се извършва литургия. През 1999 година църквата е изцяло съборена и изградена в сегашния си вид година по-късно. Направен е ремонт на оградата, а районът около нея е почистен и облагороден. Старата икона „Света Параскева”, която до този момент е била на съхранение в църквата „Преображение Господне” в Поморие вече е върната обратно в с. Каменар, сподели кметът на селото Петко Петков. Той сподели и за празника  на с.Каменар, който бе зачетен от  кмета на община Поморие Иван Алексиев и председателя на Общински съвет- Поморие д-р Милена Енева. В празничната програма, подготвена от НЧ”Просвета-1888” взеха участие певчески колектив на Пенсионерски клуб в с. Каменар, мажоретен състав към читалище „Просвета”-Поморие, Танцов състав „Кокиче“  от с. Каменар, Група „Пей сърце“към пенсионерски клуб „Св.Георги” гр.Поморие и др.

Кокиче n Сливенският митрополит освети църквата в Каменар

 Сливенският митрополит освети църквата в Каменар

bookmark Сливенският митрополит освети църквата в Каменарsvejo Сливенският митрополит освети църквата в Каменарgoogle Сливенският митрополит освети църквата в Каменарdelicious Сливенският митрополит освети църквата в Каменарstumbleupon Сливенският митрополит освети църквата в Каменарfacebook Сливенският митрополит освети църквата в КаменарСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване