07/26/12 14:43
(http://www.klassa.bg/)

Фериботният комплекс може да спъне приватизацията на „БДЖ–Товарни превози“

Фериботният комплекс във Варна може да вкара приватизацията на „БДЖ–Товарни превози“ в сложен казус по линия на антимонополното законодателство, съобщи за klassa.bg Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика. По думите му вкарването на активите на БДЖ, намиращи се на територията на комплекса, вместо да направи сделката атрактивна, ще постави евентуалния нов собственик на компанията в положение на „клиент“ на КЗК. Причината е определение на КЗК от 2004 г., че Фериботният комплекс и респективно неговият оператор се намират в положение на географски монопол.
В момента БДЖ е собственик на двата преходни моста и цеха за смяна на талиги, които са основна част от технологията на Фериботния комплекс. Съгласно европейските изисквания всички превозвачи трябва да имат равен достъп до инфраструктурата. Това означава, че новият собственик на компанията ще трябва да сподели новозакупените си активи с останалите участници на пазара.
„Именно неяснотите около активите и подобни скрити задължения отказаха голяма част от кандидатите за приватизация на товарните превози“, обясни Минчев, който също така е зам.-председател на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата. По думите му е имало сериозен интерес от страна на руски инвеститори, но те са се отказали заради тези проблеми.
Според Георги Минчев новата процедура за приватизация на товарните превози задължително трябва да бъде съгласувана с Комисията за защита на конкуренцията, за да се избегнат казуси като този с Фериботния комплекс.



Ивайло Московски: Склонен съм да приема критика за неуспешния първи опит за приватизация на дружеството

„БДЖ–Товарни превози“ не са златна кокошка, нито „перла в короната“, обяви транспортният министър Ивайло Московски пред радио „Фокус“. „Тук съм склонен да поема определена критика към себе си. Аз и моят екип разчитахме, че поставяйки едни сериозно завишени критерии за приватизацията, ще можем да привлечем сериозни и големи инвеститори. За съжаление явно компанията е в такова състояние, че не успяхме да го направим. Затова Агенцията по приватизацията стартира отново процедурата. Имаме уверението, че до края на годината ще имаме сделка. Процедурата е с едно ниво занижени критерии, за да може да се появят повече участници. Действително не успяхме да постигнем състезателен ефект между участниците, остана само един и при това положение преценихме, че е по-добре да се снижат критериите, за да може повече компании да участват”, каза министър Московски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване