07/27/12 21:55
(http://www.klassa.bg/)

Болен от СПИН беше излекуван с трансплантация на стволови клетки.

Тимоти Браун се е излекувал от СПИН след присаждане на стволови клетки, осъществено в клиника в Берлин, оповестиха на Световната конференция за борбата със СПИН, която се провежда във Вашингтон. 31 години след откриването на вируса на СПИН Тимоти е първата реална надежда, че болестта може да бъде победена. Неговият случай даде основание на учените да пренапишат плановете си за борба с болестта. След десетилетия безуспешни проучвания и стотици провалени изпитания, 47-годишният американец спечели първата битка срещу вируса. Самият Тимоти Рей Браун сподели пред участниците в конференцията, че неговият случай е доказателство, че ХИВ може да бъде победен. Надеждата е жива и лекарството е на хоризонта.

За да стигне до този момент обаче Тимоти рискува всичко. Болен и от левкимия, той се подлага на лечение, което по-скоро щеше да го убие. След ударна доза химиотерапия, вливат в организма му чужди стволови клетки. Донорът се оказал носител на рядка мутация, която пречи на вируса да навлезе в клетките.

Надеждите на учените се подхранват и от още две изследвания. При първото 15 пациенти от Франция са били лекувани с антивирусни лекарства в началото на заразяването. Няколко години по-късно не успели да открият вируса в кръвта им. Не открили вируса и при други двама болни, минали през трансплантация на стволови клетки без да спират основното си лечение. Нещо повече за тези двата случая, оповестени на конференцията - мъже, носители на ХИВ и болни от лимфома, са подложени на трансплантация на стволови клетки с цел лекуване на рака. В същото време са подложени и на много ниска доза химиотерапия. При анализ на кръвта се доказва, че заразените клетки с ХИВ са твърде малобройни, а броят им прогресивно намалява. Лечението при първия е продължило две години, а при втория – три. .Проф. Франсоаз Баре-Синуси - нобелов лауреат, твърди:: Вече не гледаме на СПИН като на болест, пред която сме безпомощни. Но усилията ни трябва да продължат.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване