07/27/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране за АЕЦ „Белене“

Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране за АЕЦ „Белене“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод подписката на БСП за референдум в подкрепа на АЕЦ „Белене“. Според него е важно хората да вземат информирано решение за втората атомна централа. Добрев уточни, че БСП политизира темата с „Белене“. „Няма нищо лошо в референдумите. Това е нещо много хубаво. Важно е обаче хората да вземат информирано решение и какъв въпрос точно ще бъде зададен. А въпросът, който бе зададен при събиране на подписката - искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“, не дава достатъчно информация на хората за информирано решение“, каза Добрев, цитиран от агенция Фокус. Той допълни, че е важно хората да знаят, че все още не е известно колко струва проектът. По думите му при най-добрите хипотези цената му е 10,35 млрд. евро.
По мнението на министъра референдумът е похвална практика и е хубаво по-често да се прилага в България, а лошото е според него, че БСП го прави с политическа цел. Ако те искаха да строят АЕЦ „Белене“ щяха да го направят, смята Делян Добрев и напомни, че през 2006 година е проведен конкурсът, а през ноември същата година е сключено споразумение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване