07/27/12 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Мит Ромни при стария приятел Бенямин Нетаняху

в. Индипендънт

Извън Америка: посещението в Израел се превърна в нещо задължително за кандидат-президентите. За Мит Ромни обаче това е и възможност да се види със стар приятел.

Едно от най-големите удоволствия, които животът ни предлага, е срещата със стари приятели. Вземете Мит Ромни и Бенямин Нетаняху. Двамата са почти 30-годишни изгряващи звезди в консултантската компания “Бостън Кънсълтинг Груп”, когато пътищата им се пресичат за първи път в средата на 70-те години. Тогава “Бейн Кепитъл” (компанията, на която Мит Ромни е съосновател - бел.прев.) не е нищо повече от далечна мечта в очите на бившия губернатор на Масачузетс, а сегашният израелски премиер е бил в САЩ, за да усъвършенства бизнес уменията си, след като е участвал в подразделение на специалните части във войната Йом Кипур.

Но те са запазили контактите помежду си и сега единият е министър-председател на Израел, а другият скоро може да стане президент на САЩ. По една или друга причина двамата имат доста за какво да си говорят. Това обаче е само един от поводите Ромни да се отправи към Израел в края на седмицата, като преди това ще “отскочи” до олимпиадата в Лондон.

Другото съображение е да покаже, че знае нещо за външната политика (тя не от най-силните страни на Ромни). Преди всичко обаче той изпълнява това, което стана задължителен обичай за американските кандидат-президенти: публична поява на израелска земя в израз на вечната силидарност с еврейската държава.

Интересното е обаче, че щом бъдат избрани и изправени пред сложните реалности в Близкия изток, американските президенти вече не напират да посещават най-близкия регионален съюзник на Америка. Роналд Рейгън така и не посети Израел, нито пък Джордж Буш-старши. Буш-младши, може би най-произраелски настроеният американски президент изобщо, изчака до последната си година в Белия дом, за да направи това; на Барак Обама все още му предстои да отиде там като президент.

Но когато си кандидат, е различно. Ромни вече два пъти посети Израел. Сара Пейлин беше там през 2011 г., когато всички мислеха, че тя ще участва в надпреварата тази година. И именно в този момент на изборната 2008 година, когато вече окончателно беше надделял над Хилари Клинтън, сенаторът демократ Барак Обама отиде в Ерусалим, за да заяви “твърдия си ангажимент към сигурността на Израел”. Подобни изявления, разбира се, нямат за цел да направят чудо и да се постигне мир с палестинците или пък мигновено да парират иранската заплаха. Тяхната цел е просто да спечелят гласове у дома. А това няма как да стане, ако ядосаш мощното произраелско лоби в Америка.

Като абсолютна стойност еврейският вот е малък, 2 процента или малко повече от електората, ала за много от тези избиратели други въпроси са поне също толкова важни, колкото е и съдбата на Израел. Самото им влияние обаче далеч превъзхожда техния брой и това не е само защото някои от най-големите еврейски общности живеят в силно оспорвани щати като Флорида, където вотът винаги е непредвидим.

Някои от най-гласовитите поддръжници на Израел са консерватори и християни евангелисти - важен сегмент от електората. Ако те бъдат засегнати от хладен тон към Израел, то (кандидатът) определено ще има сериозни проблеми. От значение са и парите. Еврейските организации отдавна са сред най-важните дарители на кампаниите, но в ерата на Независимите политически комитети и неограничените частни дарения тяхното значение само нарасна още повече. Кампанията на Нют Гингрич за Белия дом през 2012 г. например беше финансирана от еврейския хазартен магнат Шелдън Аделсън, за когото подкрепата за Израел е най-важният въпрос и което може да обясни защо Гингрич без никакви притеснения заклейми палестинците като “измислен народ” .

И така стигаме до това, което за мнозина е основният фактор - Лобито ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване