07/27/12 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Пием по-малко безалкохолни и повече бутилирани води

Общо 668 млн. литра са реализирани на пазара на безалкохолни напитки, което е с 10 млн. литра по-малко от същия период на 2011 година, сочи анализ на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) за потреблението през първата половина на годината. През второто тримесечие на годината се отчита спад от 2% в потреблението на безалкохолни, докато за полугодието намалението е общо 1 процент.
Асоциацията отчита ръст в потреблението на бутилирани води, включително при най-консумираните - натурални минерални и изворни води, като най-високо е потреблението на трапезните. По-високите продажби на топлия пазар т.е. в заведенията, са в основата на положителните резултати, отчетени в консумацията на водите като цяло.
С потреблението на бутилирани води и на негазирани напитки са свързани в най-голяма степен позитивните очаквания на брашна като прогнозите са за 648 млн. литра бутилирани води и около 160 млн. литра от втората категория напитки, реализирани на пазара в края на годината.
Анализът на потреблението в отделните групи продукти сочи, че при бутилираните води продажбите са по-високи с 1% , както за второто тримесечие, така и за първите шест месеца на годината. 295 млн. литра са реализираните бутилирани води на пазара през полугодието срещу 293 литра за същия период на предходната година. 1% ръст в потреблението на натурална минерална вода, 4% при трапезната вода и 1% при газираната вода, отчита АПБНБ. При водите в галони има спад от 3% за полугодието, което е значително по-малко от предишни отчетни периоди.
Позитивни са очакванията за потреблението на бутирилани води на годишна база, където се прогнозира първия положителен резултат от три години насам. Производителите се надяват, че на пазара ще бъдат реализирани 648 млн. литра или с около 1% повече от 2011 год.
Българският потребител е консумирал с 4% по-малко газирани напитки в периода март-юни 2011 г. и с 3% по-малко в първите шест месеца на годината. Темпът на спад в сравнение с предходни периоди е по-нисък. С изключение на групата „лимон лайм“, във всички други групи газирани напитки се отчита отрицателен ръст. Продължава спадът в потреблението на напитките от групата „ниско калорични“, следвано от групите „тоник и битери“ и „други неплодови“. Кризата продължава да се отразява най-много на студения пазар, което е основната причина продажбите да са под нивата им от 2011 г.
Годишната прогноза на браншовата организация за тази група напитки е консумацията да достигане нива близки до отчетените през 2011 г., но все пак по-ниски с около 2%.
При негазираните напитки е отчетен спад от 2% за второ тримесечие и за полугодието като цяло, като само при разтворимите прахообразни напитки се отчита ръст от 4%. В групата на „тихи с ниско плодово съдържание“ напитки спадът е с 3%, а на сиропите за домашно приготвяне - 6%. Тази група напитки продължава да бъде с най-малък пазарен дял от всички групи и категории напитки. Потреблението в групата на негазираните напитки може да приключи годината с ръст от 3% и обем около160 млн.литра.
Най-засегнато от неблагоприятните икономически тенденции продължава да бъде потреблението на натурални плодови сокове и нектари. Консумацията продължава да намалява като данните сочат спад от 4% за тримесечието и 5% от началото на годината в сравнение с нивата от същия период на предходната година. Около 13 млн. литра натурални сокове и нектари се реализирани на пазара, което е с 1.5 млн. литра по-малко от полугодието на 2011 год. В тази група най-засегнати от кризата продължават да бъдат 100% плодовите сокове. Годишните прогнози за цялата група напитки на браншовата организация са за 3% по-малко потребление в сравнение с предходната или 68 млн. литра реализирана продукция. Същевременно се наблюдава растеж в дела на вносните продукти.
Групата „студен чай“, при която се отчитаха значителни темпове на растеж в последните две години, продължават колебанията на лек ръст и лек спад. Очакванията в края на годината са потреблението да достигне нива малко над от 27 млн. литра и да приключи с ръст от 1%.
През първата половина на 2012 год. с 2% е намаляло потреблението на напитки от групата „енергийни и спортни“, но се очаква в края й да се постигне минимален ръст от 1%. Разнообразието в тази категория напитки продължава да се увеличава заради по-големия внос, като цените запазват нивата си. От браншовата асоциация очакват общото потребление на безалкохолни напитки през годината да бъде приблизително 1500 млн. литра, сравнимо с показателите за 2011 год. или с лек спад. Това означава потреблението на глава от населението да остане около 200 литра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване