07/27/12 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Ръстът в икономиката на САЩ забавя темп

Ръстът в икономиката на САЩ се забавя през периода април – юни. На годишна база темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е 1.5%, при средни прогнози на пазара за ръст между 1.3% и 1.5%, сочат предварителните данни за щатската икономика, цитирани от Би Би Си. За първите три месеца на годината ръстът на икономиката бе 2%. Анализатори коментират, че динамика на БВП е по-добре от очакваното. Растежът през първите три месеца на годината е ревизиран до 2% от предишната прогноза от 1.9%, посочват от Министерството на търговията на САЩ. Ръстът на БВП през последното тримесечие се дължи по-специално на положителната динамика на потребителските разходи, на увеличението на износа и инвестициите. Данните от предишните години също са преработени и те показват, че икономиката се е свила с 4.7 процента от началото на рецесията през декември 2007 г. Предишните прогнози сочеха, че икономиката ще се свие с 5.1%.
Нежилищните дълготрайни инвестиции (категория която включва бизнес разходите за структуриране и оборудване) от април до юни нарастват с 5.3% след силният ръст от 7.5% за първото тримесечие на 2012 г. Разходите за строителство на жилища и други жилищни инвестиции се покачват с 9.7% през второто тримесечие. Същевременно износът нараства с цели 5.3% и бележат възходяща тенденция вече трето поредно тримесечие. Наблюдателите коментират, чене са се сбъднали опасенията дългова криза в Еврозоната да навреди на американския износ.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване