07/29/12 15:18
(http://www.klassa.bg/)

ЕК: Ако не продадете „Товарни превози“, няма да разрешим държавна помощ за БДЖ

Продажбата на „Товарни превози“ е единственият начин да бъде разрешено отпускането на държавна помощ за възстановяването на БДЖ, става ясно от поверителна версия на решението на Еврокомисията да разследва субсидирането на компанията, предоставена на klassa.bg. Според документа, подписан от вицепрезидента на ЕК Хоакин Алмуня, въпреки твърденията на българската страна всяка държавна помощ на „Холдинг БДЖ“ означава и помощ на дъщерните предприятия – обслужващи съответно пътническите и товарните превози. Докато за комисията е спорно дали помощта за „Пътнически превози“ би нарушила свободната конкуренция в сектора, оттам са категорични, че подобна помощ за „Товарни превози“ е недопустима, тъй като в България има достатъчно частни жп превозвачи с висок пазарен дял.
ЕК също е отхвърлила голям брой от приложените мерки за собствено участие на компанията във възстановяването й, като на практика приватизацията на товарните превози е единствената призната такава. От Брюксел са категорични, че евентуален заем от страна на Световната банка не може да се разглежда като самоучастие, тъй като бенефициент по него няма да е БДЖ, а българската държава. Това обяснява и изненадващия отказ на Симеон Дянков да кандидатстваме за подобен кредит.
Любопитно е предложението от българска страна изтегленият заем от СБ да бъде внесен в българска частна банка, която е представила оферта за по-ниски лихви. Направен е опит разликата в лихвите също да бъде представена като самоучастие, което е отхвърлено от Брюксел.
Според ЕК собственият принос на БДЖ в процеса на преструктуриране трябва да бъде не по-малък от 50%, което означава, че компанията трябва да осигури не по-малко от 623 млн. лв. до 2016 г. Според предварителните очаквания от приватизацията на „Товарни превози“ е трябвало да се получат 325 млн. лв. След провала на първия етап от приватизацията и очаквана от специалистите продажна цена под 200 млн. лв. все още не е ясно откъде ще се получат останалите пари, при положение че ЕК не признава заем от Световната банка като собствен принос. Един от вариантите е включване на компанията като бенефициент по ОП „Транспорт“, като получените средства бъдат инвестирани за покупка и ремонт на нова техника за „Пътнически превози“. Все още обаче не е ясно дали това ще бъде разрешено от Брюксел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване