07/29/12 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Иван Костов: Не може членовете на ВСС да са повече от МС

Броят на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не може да е по-голям от този на членовете на Министерския съвет. Това каза в неделя пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него работата на ВСС е нищожна в сравнение с тази на изпълнителната власт. Костов изрази мнение, че мандатът на съдебния орган трябва да бъде намален от пет на три години, нещо, което каза преди дни и правосъдният министър Диана Ковачева.
Според Иван Костов в момента не е време за национално съгласие между партиите, тъй като „сега само бели можем да направим“. Ние призовахме за това след изборите, когато можеше да бъде извършена сериозна съдебна реформа, докато сега всичко се прави плахо и под външен натиск, каза още председателят на ДСБ.
На въпрос, има ли реформатори в съдебната система, Костов отговори, че хора като главния прокурор Борис Велчев или бившия председател на Върховния касационен съд Иван Григоров са започнали да дават в края на мандатите си „много ценни идеи за реформи“, но в началото трябвало да бъдат убеждавани за тях.
Костов, който е председател на парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), отрече да се явява защитник на тайната служба. По повод атентата на летище Бургас лидерът на ДСБ каза, че „ние имаме много сериозни забележки“, но от ДАНС са си свършили работата и в два поредни доклада са написали, че „заплахата от терористичен акт е реална“. Вината обаче била на правителството, което не обръщало внимание и снижавало този приоритет в годишния доклад за националната сигурност на страната. Това от своя страна водело да неправилно разпределение на силите и неадекватност в противодействието на опасността от терористи, действащи на българска територия.
„Вината е на министър-председателя. Крайно време е той да започне да чете всички материали, свързани с националната сигурност, да работи с колегите. Увлечен в медийни акции, той е зарязал тази работа, която е ключова негова отговорност по конституция. Тя (работата – б.а.) обаче не му е по сърце, не му е по душа“, каза още Костов по адрес на премиера Бойко Борисов.
Според Командира от Брюксел готвели „процес“ срещу Борисов „за обвързаност с престъпни групировки“. Той е на дневен ред и ще се състои през месец септември, поясни Иван Костов.
След критичния евродоклад от 18 юли било очевидно, че Бойко Борисов  вече не се ползва с протекциите на партньорите от ЕС. По партийна линия, чрез молби на Барозу и Ромпуй, в доклада отново бил вкаран изразът, че правителството има политическа воля за реформи. Сега обаче за Борисов предстоят много тежки атаки от страна на социалисти, либерали и националисти, прогнозира още Иван Костов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване