07/29/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ очаква протести заради цените

Новите цени втрещяват хората и ако не бъдат разрешени техните нужди и тревоги, естествено, нещата ще избият в някакви протести. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за БНР.
Около 600 хиляди домакинства живеели с доход от под 205 лв. на член на домакинството, което било на прага на оцеляването. По думите на Димитров това са бедстващи хора и техният брой се е увеличил с около 3% за последното тримесечие.
Той добави, че с 1,5% за три месеца са намалели домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лв. на месец.
Според Пламен Димитров трябва да се направи „една малка стъпчица“ през есента по отношение на пенсионерите, които са най-бедните в България.
„Ние смятаме, че диференцирана добавка, ако се даде еднократно преди Коледа, за между 20 и 50 лева, това ще струва около 60 млн. лева. На фона на 28-милиардния бюджет, с който разполага правителството, на фона на добрите показатели за неговото изпълнение, наистина има преизпълнение, има добри финанси. Ножът обаче вече е в кокала и трябва да се направят стъпчици“, смята Димитров.
Според него втората необходима стъпка, която трябва да се предприеме през есента, е свързана с промяната на гарантирания минимален доход. „Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на електроенергията поне. Искаме освен към енергийната помощ това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабите“, каза още лидерът на КНСБ.
Димитров повдигна въпроса и със заплащането в сферите на културата и образованието. „Има 4-5 изключително нископлатени категории и в културата, и в образованието. Заплатите на учителите отново паднаха под средното за страната. Някъде около 15 млн. лв. са необходими, за да могат педагогическите заплати да мръднат нагоре с 20-30 лева“, обясни Пламен Димитров.
По отношение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Димитров заяви, че КНСБ са възприели идеята да се създаде парламентарна комисия за контрол на регулатора. След като тя излязла на преден план обаче, впоследствие изчезнала в пространството.
„Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин“, категоричен е лидерът на синдикалния орган.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване