07/29/12 13:46
(http://www.klassa.bg/)

НЗОК провежда тотална проверка на болниците

Правим тотална проверка на всички болници в страната, няма селективност и избирателност. Имаме вече първите констатации и знаем как стоят нещата в лечебните заведения. Всъщност това беше и целта на тези проверки - да видим в реално време какво ще ни покаже моментната снимка.
Това каза пред агенция „Фокус“ управителят на НЗОК Пламен Цеков.
Проверките обхващат дейността на съответното лечебно заведение към момента: колко пациенти е приело днес, колко е изписало, изпълнени ли са алгоритмите по клиничните пътеки, описани ли са използваните медикаменти, дали са готови епикризите на изписаните пациенти, дали са нанесени необходимите изследвания в историята на заболяването.
„В голяма част от случаите лечебните заведения са изрядни, стремят се да спазват правилата, което е добре. Има и такива, в които се допускат пропуски. При контрола именно това е нашата цел - да намерим местата, където има такива пропуски, и да окажем помощ на съответния ръководител, за да има той мотив и да изисква от подчинените си да спазват правилата. Нямаме за цел да посочваме с пръст виновните, а да бъдем коректни договорни партньори и съвместно да отстраняваме нередностите, които има в процеса на работа”, каза още Пламен Цеков.
На сайта на НЗОК вече са публикувани първите доклади от 83 болници, които са проверени за месец юни.
Предложенията за намаляване на надценките на търговците на едро и дребно пък щели да се отразят позитивно върху бюджета на здравната каса, обясни Цеков. „Когато плащаш над 500 милиона годишно за лекарства, 4% са сериозна сума“, уточни той.
„Нашата задача е да постигнем възможно най-ниските цени в полза на пациента. Промяната ще се усети най-вече от потребителите. За фармацевтите промяната няма да е толкова драматична, въпреки че тяхното мнение е друго”, коментира Цеков.
НЗОК е финансово стабилна и се движи в рамките на бюджета, който й е зададен. Нямаме сериозни преразходи в отделните направления, допълни шефът на здравната каса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване