07/30/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

България е на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка

България е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Това съобщи в понеделник доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология.
Болните в страната ни ежегодно са 32 на 100 хиляди души население, докато в държавите, в които се извършва скрининг, пациентите с това заболяване са 2-7 на 100 хиляди.
На 25 юли Министерският съвет прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България. Тя предвижда да се имунизират всички 12-годишни
момичета, каза още доц. Валерианова.
Ваксината срещу рак на маточната шийка не е терапевтична, а профилактична. Тя ще се получава и поставя от личните лекари, като преди имунизацията децата трябва да бъдат подложени на обстоен преглед, уточни д-р Клара Балджиева, педиатър. Ваксината е безплатна, поставя се трикратно през определен период от време.
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса са предвидени 2 млн.лв. за заплащане на ваксините на фирмите-производители.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване