07/30/12 15:44
(http://www.klassa.bg/)

И синдикатите скочиха срещу новия закон за детето

От КТ „Подкрепа“ остро възразиха срещу новия закон за детето, подготвян от Министерството на труда и социалната политика. Само преди два дни това стори и Българската православна църква.
Според текстовете в чл. 23, ал.3 на проекта „всяко дете има право на закрила срещу  въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение – от 4000 до 5000 лв.
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ остро разкритикува плановете на социалното министерство в декларация, разпратена до медиите в понеделник. В нея се отбелязва, че така записан, проектозаконът ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца.
„Третирането на синдикатите и църквата като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа. Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизненоважни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед“, пише още в становището. 
„Вероятно законотворците се надяват българските родители,  без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности, да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами“, се казва още в декларацията.
Текстът притеснява Светия синод и синдикатите, защото в законопроекта няма пояснение какво означава думичката „въвличане“. „Тя може да се коментира по най-различни начини“, каза пред „Фокус“ председателят на синдикат „Образование“ Юлиян Петров. Според него новата проекторазпоредба внушава като презумпция, че църквата и синдикатите са „нещо опасно или нещо порочно“, което не би трябвало да се случва в една нормална демократична държава. „Не е казано така, но някои хора биха могли да си го помислят“, смята Петров.
По неговите думи най-важното е родителите и тези, които са най-близко до детето, да го насочват в правилната ориентация по отношение на религията и на гражданското възпитание.
Новият проектозакон водел до самоориентация на детето, което обаче според Юлиян Петров е невъзможно „и ще доведе до още по-лоши резултати от статуквото в момента“.
„Как би могло едно дете на тази възраст да бъде ориентирано, ако някой не му помогне“, попита синдикалистът. Според него разпоредбите са неизпълними най-малкото защото не било описано кой ще глобява.
При това нормативната практика показвала и че немалко родители роми и в момента са глобявани за други подобни нарушения, но досега нямало случай някой да е платил.  
От синдиката подчертават, че законопроектът не налага „държавна цензура“ за други неща в културния и обществения живот, за които наистина има такава необходимост.
В протестната им декларация пише, че „лошите примери, видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди“, в поведение на „невъзпитани“ политици и неосъдени престъпници, възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище“.
Според синдикалната структура социалното министерство следва да оттегли законопроекта и да преосмисли концепцията си „в интерес на българските деца“.
Преди няколко дни от Светия синод също изразиха категорично становище против проекта. Според църквата този закон би довел до дисбаланс в отношенията деца – родители. Той давал прекалено много права на децата и никакви задължения. В същото време родителите се поставяли изцяло в подчинение на своите рожби.
Разпоредбите създавали условия за превръщането на подрастващите в „безцеремонни личности“, които щели да влизат в съдебни саморазправи с техните настойници и с учителите си.
Въвеждането на часове за репродуктивно здраве и семейно планиране пък щяло да свали границата на възрастта, в която започват сексуалните отношения, според архиереите.
Пловдивският митрополит Николай също остро разкритикува новите проектотекстове. Според него предложението означавало не само да се забрани вероучението, но и „да се забрани на родителите да кръщават децата си, да се забрани на децата да се кръстят“.
„Може би ще забраним на децата и десетте Божи заповеди или да празнуват Рождество Христово!“, заяви още митрополит Николай.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване