07/30/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Марсоходът направи последната маневра, преди да кацне на Червената планета на 6 август

Апаратът MSL, на борда на който се намира едноименният марсоход, известен още като Curiousity, извърши вероятно последната необходима маневра преди кацането на Червената планета. За това се съобщава на официалния сайт на проекта.
Маневрата бе успешна – ускорителите на апарата се включиха два пъти за 6 секунди. Това е позволило да се придвижи мястото на влизане в атмосферата на Марс с 21 км. Поправката в курса бе четвърта от извеждането на  MSL.
Инженерите казват, че в последните 48 часа на полета, когато окончателно ще станат известни параметрите на влизането в марсианската атмосфера, ще могат да се направят още две промени в курса, ако е нужно. Още една такава възможност ще има и непосредствено преди  кацането.
MSL, който започна своя полет към Червената планета на 26 ноември 2011 г., се очаква да пристигне там на 6 август.
Целта е достигане на кратера Гейл. Това образувание е с диаметър над 160 км, а в средата му има огромен  насип. Учените смятат, че тази „могила“ се е образувала от наноси, донесени в катера още когато на Марс е имало вода.
MSL ще провери тази хипотеза и ще потърси следи от живот, както и доказателства за геоложката история на планетата. На марсохода за тази цел има супермодерно оборудване,  включително 4 спектрометъра. На борда е и руски уред, който ще търси лед.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване