07/30/12 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Общинари от Челопеч работят за „Дънди прешъс“

Девет общинари от 11-членния Общински съвет в Челопеч са в конфликт на интереси, защото те или членове на техните семейства работят в „Челопеч майнинг“ ЕАД, дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс“, което се занимава с добив и преработка на медно-златни руди от находище Челопеч и производство на медно-златен концентрат. Именно тази компания е причината за екологичните проблеми на общината, алармираха неправителствени организации. Жители на Челопеч се оплакаха от управленското безхаберие към проблемите им. Ще сезираме Европейската комисия за безобразията на концесионера и за екологичния геноцид, на който той ни подлага, заявиха те.
Местните хора са подложени на всекидневни взривявания и трусове. Мръсният въздух е най-малкият им проблем, тъй като домовете им се рушат. Природозащитникът Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие изтъкна, че рудник Челопеч три пъти е увеличил годишния си добив, а с това на практика три пъти са се увеличили и вредните влияния върху хората. Селото непрекъснато е заплашено от взривове, шум, прах. Домовете ни са напукани, потъват. Почвата ни е отровена, каза Райна Димитрова, жителка на селото. Какво ще може да се очаква от тези окупатори? Ние гълтаме отровите, а фирмата изнася печалбите, недоумява тя. Жената се оплака и от наглото и безотговорно отношение на институциите към хората в Челопеч. Димитрова обвини „Челопеч майнинг“  в хищническо изземване на благата на България.  Тя настоява фирмата да обезщети пострадалите за порутените им домове. Дано бъде чут гласът ни. Вече 7 години никой не ни обръща внимание, даже и кметът,  каза и Мария Узунова.
От „Челопеч майнинг" обяснили на хората, че домовете им се рушат не от взривовете в рудника, а заради некачествено строителство. Узунова недоумява как така цялото село е строено некачествено.
„Чува се бум, бум, бум, под краката ми вибрира. Първо се напука едната стая. Тъкмо я ремонтирахме и на следващата година падна стената в друга стая“, разказва Мария Узунова. Как да се разплатя с майсторите? Нямам пари, казва Мария Узунова. Венелин Стойчев от движение „Модерна България" от своя страна изрази недоволството си от двете Българии - тази в София и другата - забравената България, в която попада и Челопеч.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване