07/30/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Село Ягодово като Румъния – референдумът не събра кворум

Село Ягодово остава в община Родопи, макар че 90% от гласувалите на референдума в неделя поискаха то да премине към община Пловдив. Случаят се оказа подобен на този в Румъния, където в същия ден в национално допитване отговаряха дали президентът Траян Бъсеску да остане на поста си или не.
И за двата референдума се оказа, че не са гласували достатъчно хора, за да може те да имат валидност.
В Ягодово от 2800 души с право на глас до урните са отишли 705. От тях 612 са били за преминаване на селото към община Пловдив, 68 са били против, а 27 бюлетини са били недействителни. Изискването обаче е да гласуват поне толкова хора, колкото са се явили на последните общински избори – в случая 1364 души. Затова и референдумът е невалиден.
„Резултатът не ме изненадва. Здравият разум у хората проговори и тези, които бяха против присъединяването, не отидоха да гласуват“, коментира кметът на община Родопи Пламен Спасов.
Нов референдум по този въпрос може да бъде иницииран най-рано след година. Това пък каза председателят на Общинската избирателна комисия Димитър Царев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване