07/30/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Цветлин Йовчев: Няма пробив в националната сигурност

За да има пробив в националната сигурност, трябва да са нарушени ключови звена на системата за сигурност, а това не е така. Това каза в понеделник пред БНТ началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.
Според него е пресилено да се говори за такъв пробив, но все пак трябвало да се отчете, че има „тежък проблем за сигурността на страната“, което бе казано и от самия президент Росен Плевнелиев по време на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък.
„Не можем да приемем атентата като природно явление и да кажем „случват се такива неща”, трябва много внимателно да си отговорим на въпроса - какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново“, коментира още Цветлин Йовчев.
Според него обаче службите по-скоро не са допуснали пропуски в работата си, а българското правителство не е подценило възможността за атентат.
„Ако някой бе решил да извърши такъв акт преди пет, десет или петнайсет години, ние нямаше да сме по-подготвени“, каза още Йовчев.
Според него не може да се говори за спящи терористични клетки на територията на България. Но все пак „на даден етап отделни лица биха могли да бъдат привлечени да окажат логистична подкрепа под една или друга форма, ако бъдат мотивирани“.
Цветлин Йовчев не коментира конкретни хипотези за атентата в Бургас, но посочи, че очаква скоро разследването да стигне до конкретни резултати.
Той каза още, че пакетът закони за специалните служби, който се подготвя в момента, е много правилна стъпка, с която ще може да се повиши с пъти националната сигурност.
Както е известно, в КСНС преди три месеца бе постигнат консенсус за разработване на устройствени закони за Националната разузнавателна служба, за Национална служба „Охрана“, за военното разузнаване, както и отделен общ закон за националната сигурност.  Всички те по план трябва да бъдат приети към началото на следващата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване