07/31/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

19 на сто от българките били уволнени, защото са бременни

19 на сто от българките били уволнени заради бременност, а над 20 на сто от майките у нас не са срещнали разбиране от работодателите си и са прекъснали кърменето на детето си, тъй като е трябвало да се върнат на работа.
Това показват данните от проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България, които бяха представени във вторник. Проучването е направено в периода ноември 2011 г. - май 2012 г. сред 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст и е по повод Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене - от 1 до 7 август.
Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, близо половината от майките не са наясно с правата си, заяви доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на алианса.
Над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми. На 55% от запитаните са им известни социални мрежи за контрол и защита на техните права, като 28% от тях са участвали в групи за обучение. Въпреки това над 80% от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си, а едва 18 на сто разчитат на социалните мрежи.
От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон, който да изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.
Обучили сме повече от 3800 майки, за да познават принципите на Международния кодекс, което е своеобразна защита срещу агресивната реклама на адаптираните, изкуствени млека за новородени и малки деца, каза Мариела Нанкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване