07/31/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Доклад: Американските данъкоплатци плащат за безсмислени проекти в Афганистан

Стотици милиони долари на американските данъкоплатци са били похарчени крайно безсмислено в рамките на програма за възстановяване на Афганистан. До такъв извод стига доклад, представен в Конгреса на САЩ в понеделник, съобщава Би Би Си. Става дума за голяма част от 400-те милиона долара, които САЩ вложиха в инфраструктурата на азиатската страна само през 2011 г. Автор на доклада  е специалният инспектор по проектите за изграждане на Афганистан Джон Сопко. Той критикува както планирането, така и осъществяването на програмата. Например армията на САЩ е одобрила изграждането на полицейски участъци, които се оказали толкова лошо замислени, че не могат да се използват. В един от тях няма източник на вода. Освен това проектите изостават в графика и няма да бъдат завършени, докато американските войски напуснат Афганистан в края на 2014 г.
В доклада се казва, че ако Конгресът одобри последното искане на администрацията на Обама за бюджетни инвестиции в тази програма, тогава общо американските разходи за възстановяване инфраструктурата на Афганистан ще достигнат 100 млрд. долара.
Сопко подчертава, че досега нито едно американско правителство не е отделяло за една страна толкова много средства за толкова кратко време. Така например за реконструкцията на Германия след Втората световна война са били похарчени по-малко от 35 милиарда долара, ако се смятат по курса от 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване