07/31/12 15:14
(http://www.klassa.bg/)

Строителите на Олимпийския басеин в Лондон - виновни за рекордите на плувците

Аквацентърът проектиран от иранката Заха Хадид се превърна в място, където се изсипа дъжд от рекорди за броени дни на Олимпиадата в Лондон..Два световни рекорда бяха подобрени във финалите по плуване. Дана Волмер от САЩ и южноафриканецът Камерън ван дер Бург спечелиха златните медали в дисциплините си с нови върхови постижения.
Американката беше най-бърза на 100 метра бътерфлай, като завърши за 55,98 секунди. Тя подобри предишното върхово постижение с 0,08 секунди. То беше поставено от шведката Сара Сьостром през 2009 година. Така 24-годишната Волмер, която е и световна шампионка в дисциплина, стана първата жена, слязла под 56 секунди. Сребърния медал заслужи китайката Лу Ин с 56,87 секунди, бронза взе австралийката Алисиа Каутс с 56,94 секунди. Ван дер Бург спечели златния медал на 100 метра бруст с 58,46 секунди. Той изпревари с 0,12 сек предишния световен рекорд на австралиеца Брентън Рикард от 2009 година в Рим.
Ама как става така, че един басеин за бързо плуване е по-бърз от друг басеин, използван за същата цел? Отговорът на въпроса даде репортаж по телевизия NBC. Елитните плувци знаят, че факторът, който най-много затруднява скоростното плуване, са вълните, които се раждат в басеина при старта. „Турбуленциите, създадени от самите плувци, пречат на скоростта, когато става дума за бързо плуване.“, казва пред NBC Миси Франклин, 17 годишната плувкиня, която грабна първия си олимпийски медал в Лондон. Миси стана олимпийска шампионка по плуване в дисциплината 100 метра гръб за жени с време 58,33 секунди. Според нея инженерите, които са строили олимпийския басеин в Лондон, са направили чудеса, за да намалят вълните, породени от самите плувци. Какво представляват вълните? Те се движат по водната повърхност, предавайки енергия , която се излива в самата вода. „С всяко свое движение плувецът провокира енергия, която се предава на водата в басеина. Когато замахва с ръка или с крак, той предизвиква вълни и насища средата с енергия.“, това казва преподавателят по механика в Massachusetts Institute of Technology (MIT) Анет Хосой в репортажа на NBC. Басеините за шампионатите обикновено са строени с бетон, като никой не се е замислял за турбуленциите, които самите плувци провокират и които после им пречат. Но при строежа на лондонския олимпийски басеин всичко това е отчетено предварително. Идеята на конструкторите е била да намалят вълните при старта и да разпръснат максимално бързо енергията, която те провокират. По-малко вълни и по-малко енергия при старта на плувеца във водата – това е изходната точка. Постигнали са го с модификация на дълбочината. За състезанията в рамките на Олимпийските игри е избрана дълбочина на басеина три метра. Според експертите точно тази дълбочина тушира най-добре вълните при старта – преди да стигнат дъното те се разпръскват и не могат да продуцират турбуленции обратно нагоре. Ето защо олимпийският басеин в Лондон се превърна в култово място за рекорди. И с право може да бъде наречен „най-бързият от всички басеини по света“.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване