08/01/12 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Битката за ислям, пари и власт носи насилие край Волга

Ройтерс

Взривената кола на мюфтията на Татарстан Илдус Фаизов. Снимка: казан

Недалеч от бляскавите булеварди, където в резултат на стимулирания от петрола разцвет край бреговете на Волга изникнаха стадиони и небостъргачи, из книжарниците за ислямска литература се скитат жени със забрадки, продаващи брошури за налагане на шериата в Русия.

Казан, столицата на предимно населената с мюсюлмани република Татарстан в състава на Руската федерация дълго време беше като образец за религиозна толерантност. Но тази репутация беше развалена миналата седмица, когато беше извършен бомбен атентат и имаше стрелба - броени само часове след началото на свещения месец Рамазан.

На стената пред книжарницата листовка, написана на местния татарски език, призовава мюсюлманите да се обединят срещу най-висшия религиозен лидер в района, мюфтията Илдус Фаизов, който при нападенията беше ранен, а заместникът му беше убит. “Нещата само ще се влошат тук и мюсюлманите ще са тези, които ще страдат най-много”, каза 43-годишната Аниса Карабаева, чието лице е покрито с бял хиджаб (традиционна забрадка). “Ще има ли още бомби? Вероятно”, казва тя категорично, стоейки пред витрина с Корани и молитвени килимчета.

Нападенията бяха извършени на фона на гнева сред много от мюсюлманите, които се оплакват, че властите в Татарстан ограничават исляма в името на борбата срещу радикализма. Това е спор, който включва и борба за пари и влияние във все по-процъфтяващия петролодобивен район. Президентът Владимир Путин, започнал през май нов шестгодишен мандат на поста, нееднократно е призовавал за национално единство и религиозен мир в предимно източноправославната страна, в която има етнически малцинства от коренни жители, много от които са мюсюлмани.

Вече десетилетия наред Русия понася насилието в предимно мюсюлманските области в намиращия се на юг Севернокавказки регион, където десетки хиляди хора бяха убити по време на двете сепаратистки войни в Чечения след разпадането на Съветския съюз, а бунтовници все още се борят за създаването на ислямска държава.

Но процъфтяващият Татарстан - на 2000 км от зоните на конфликта - до голяма степен беше останал незасегнат от тези вълнения. Умерените мюсюлмани в републиката обвиняват за насилието новодошли радикални групировки, например последователите на строгото салафистко движение в сунитския ислям, както и забранената организация Хизб ут Тахрир, бореща се за създаването на ислямски халифат.

Нападенията от миналата седмица напомнят на атентатите срещу умерените мюфтии на места като съседната на Чечения кавказка република Дагестан. В Казан все повече се засилва бдителността за още атаки. Пред джамиите полицията претърсва вещите и чантите на дошлите да се молят, които се събират пред метални детектори. “В наши дни ислямът има все по-голямо значение в Казан…

Но има различни разклонения и движения, които просто не можеш да контролираш”, каза Рамил Мингараев, имам в джамията “Ал Марджани”. “Опитваме се да се да се борим с радикалите, опитахме се да прочистим града ни от тях, но има скрити джамии, където се събира и разпространява забранена литература, в мазета и по горите”.

Някои от тези страхове се дължат на заплахите на намиращите се далеч оттук севернокавказки бунтовници. Най-издирваният човек в Русия, водачът на чеченските бунтовници Доку Умаров, миналата година призова за въстание сред руските мюсюлмани, споменавайки Татарстан.

“Искам да се обърна към мюсюлманските братя, живеещи в окупираната от руснаците мюсюлманска земя… Призовавам ви да унищожавате враговете на Аллах, където и да сте. Призовавам ви да ги унищожавате, където можете и да отворите фронтове на свещената война”, каза той във видеозапис, публикуван на свързаната с бунтовниците интернет страница Кавказ център.

Откакто през април миналата година оглави татарския клон на държавното Централно духовно управление на мюсюлманите в Русия Фаизов беше хвален от властите в Кремъл за това, което те смятат за мерки за строг контрол на радикалните настроения и насърчаване на считаните за по-умерени традиционни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване