08/01/12 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Майкъл Фелпс би рекорда на Лариса Латинина. А коя беше Лариса Латинина?

Със сребърен медал на 200 метра бътерфлай и златен медал в щафетата 4 по 200 метра свободен стил американският плувец Майкъл Фелпс изпревари съветската гимнастичка Лариса Латинина по спечелени олимпийски медали от един спортист.
Майкъл Фелпс вече има 19 олимпийски медала, а бившата гимнастичка от бившия СССР Лариса Латинина е с 18 медала. Майкъл Фелпс, който се състезава на трета олимпиада след Атина 2004 и Пекин 2008, има 19 медала - 15 златни, 2 сребърни и 2 бронзови. Лариса Латинина има в актива си 18 медала, от които 9 златни, 5 сребърни и 4 бронзови, спечелени в периода 1956-1964 година.
Лариса Семьонова Латинина, родена на 27 декември 1934 година в Херсон с моминско име Лариса Дирий, е абсолютна олимпийска шампионка, тоест победителка в многобоя, на игрите в Мелбърн през 1956 година и на игрите в Рим през 1960 година.

Коя е тя?
Дъщеря на мизерията, сирак от 11-годишна възраст, носителка на 18 медала – 9 златни, 5 сребърни, 4 бронзови, от Мелбърн 1956 - до Токио 1964. Удостоена с ордена „Ленин“ и използвана като спортно и идеологическо оръжие на съветската система. Ларина Латинина спечели пет златни медала на олимпиадата в Москва през 1958-а, бременна в петия месец.

Отраснала без майка и баща, дете на войната, на глада и на олимпийската слава. Жертва на съветската система. Героиня от времето, когато с гимнастика се занимаваха нормални жени, а не анорексични момиченца. "Неудобно е, че ме помнят само с медали. Но няма как, приемам го“, така казва днес Лариса. Защото медалите в нейната младост са били по-ценни от живота й, дори от живота на още неродената й дъщеря. С петмесечно бебе в корема тя играе, естествено, никой не съобщава на организаторите, че е бременна. Бори се със стръв и амбиция. Съпернички са и не кои да е, а Агнеш Келети от Унгария и Вера Чаславска от Чехословакия. Успява да ги победи.
Лариса Дирий е родена в Херсон. 7- годишна е, когато нацистите нападат СССР, а Украйна е една от потъпканите територии. Баща й Семьон умира в битката за Сталинград. Майка й Наташа си отива от тежка болест. 11-годишното момиче остава само. Влюбено в танца, музиката и спорта. През 1952-ра Лариса е в Хелзинки в състава на съветския отбор по гимнастика, който печели 21 медала от общо 22-те отличия за СССР. След като завършва училище през 1953-та, се мести в Киев, за да продължи образованието си в Политехническия университет и да продължи да тренира. През 1953-та се запознава с първия си и най-обичан учител Михаил Сониченко, благодарение на когото постига първите си успехи. Но под ръководството на следващия треньор, Александър Мишаков, достига олимпийските върхове. Жени се за Иван Латинин през 1956-а и с неговото фамилно име създава своята несравнима колекция от медали. На олимпийски игри става два пъти шампионка в многобоя (1956, 1960), три пъти в отборното (1956, 1960, 1964), три пъти на земя (1956, 1960, 1964) и веднъж на прескок (1956). Освен тези 9 титли Латинина печели още 5 сребърни и 4 бронзови медала от олимпиади, или общо 18 медала, с което заема първо място и по брой спечелени олимпийски отличия.

Има многобройни медали и от световни и европейски първенства, като на европейското първенство през 1957 г. печели всичките 5 златни медали. На световното първенство в Москва (1958) също печели 5 златни медала, въпреки че е бременна.

. "Дъщеря ми Таня заслужава поне половината от моите отличия. Когато беше малка, казваше на гостите ни у дома: "Това са медалите, които спечелихме с мама заедно – тя и аз в корема й“, разказва Латинина. Великата спортистка остава вярна на себе си и на режима. Никога не се отрича от родината си, винаги подчертава, че е продукт на съветската система. „Бях патриотка. Моята гимнастика не ми принадлежеше, тя принадлежеше и на моята съветска страна, и на моя народ“, казва тя.
И с втора бременност Лариса играе победоносно на международно състезание – в корема й е тримесечният Андрей, който също й носи златен медал.
Слага край на бляскавата си кариера през 1966-а, за да стане също толкова успешен треньор на съветския национален отбор по спортна гимнастика. Горчивия хапйи го сервира малката Надя Команечи, чийто дебют в световната гимнастика обърка сметките на рускините.
В душата си Лариса остава велика спортистка. Неслучайно казва на Фелпс през май т.г. „ Голям спортист и голям човек. Рекордите са, за да бъдат постигани и преодолявани. Дано успееш да биеш и моя...“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване