08/01/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Пазарите са убедени, че трябват общи действия на ЕЦБ и Федералния резерв

Пазарите вече уверено очакват сериозни действия от централните банки на САЩ и Европа, сочи последното проучване на CNBC за американския Федерален резерв сред участниците на пазара, цитирана от Investor.bg. Изследването е извършено сред 50 икономисти, трейдъри, анализатори и мениджъри. 89% от запитаните смятат, че ЕЦБ ще поднови изкупуването на държавен дълг, докато 78% заявяват, че според тях Фед ще предприеме допълнително вливане на ликвидност. През юни едва 58% от участниците в проучването смятаха, че Фед ще предприеме действия. Резултатите са близки до онези от октомври 2010 г., месец преди централната банка на САЩ да предприеме втория кръг от вливането на ликвидност, като тогава 93% от запитаните го предвидиха. В сегашното проучване онези, които очакват ново вливане на ликвидност, прогнозират изкупуване на активи на средна стойност 532 млрд. долара от Фед, докато през юни тя бе едва 451 млрд. долара.
Най-явното очакване, избрано от 74% от запитаните, е, че в рамките на новата си програма за вливане на ликвидност Фед ще закупи комбинация от държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Пазарът обаче не очаква вливането на ликвидност да бъде обявено след заседанието през тази седмица. Едва 26% от запитаните твърдят, че Фед е готов да обяви мерките в изявлението си от сряда, половината очакват това да се случи през септември, а останалите – след това, включително според 10% това ще стане едва догодина.
Основната логика за трети кръг на вливане на ликвидност е, че Фед трябва да направи повече за изпълнение на задълженията си и за прекратяване на този по-бавен от обичайния ръст на номиналния брутен вътрешен продукт“, написа Майк Дюкър от Russell Investments в отговор в изследването, който очаква Фед да предприеме действия още през тази седмица. Джон Кетър от Eastern Investment Advisors обаче не е съгласен. „Макар да смятам, че предстои допълнително вливане на ликвидност, това няма да стане през тази година. Икономиката не е достатъчно слаба, фондовият пазар се справя добре, а лихвените проценти са достатъчно ниски“, обосновава се той.
А бившият президент на подразделението на Фед в Кливлънд Лий Хоскинс отива в другата крайност, отбелязвайки по-бавния от обичайния ръст след няколкото програми на Фед в посока на разхлабване на монетарната политика. „Да бъде предприет трети кръг на вливане на ликвидност и да се очаква различен резултат, граничи с ирационалното“, категоричен е той. Мнозина участници на пазара вече прогнозират, че първото затягане на монетарната политика от страна на Фед ще дойде чак през 2015 г., като в настоящото проучване 48% от тях предвиждат, че основният лихвен процент няма да бъде повишен дотогава, при едва 13% от участниците в проучването през април. Очакванията са лихвата на междубанковия пазар за еднодневни депозити в САЩ да остане на ниво от едва 0,3% през целия период до края на декември.
Фед сега се изправя пред възможността да се опита да компенсира политическите грешки не само в еврозоната, но и грешките в собствения си заден двор на Капитолийския хълм, пише Лин Рийзър от университета Point Loma Nazarene. Най-голямата заплаха за американската икономика е фискалната пропаст, избрана от 41% от отговорилите, отнемайки първото място от финансовата криза в Европа, посочена от около една трета. Според 78% фискалната пропаст вече се отразява негативно на бизнеса и икономиката в страната. Шансовете да достигнем до пропастта, без да бъдат предприети действия, нарастват“, заяви Дейвид Резлър от Nomura Securities.
Инвестиционният стратег Денис Гартмън добавя, че това е и най-големият тест за американската икономика. Ще направим нещо наистина глупаво: ще увеличим данъците и ще орежем агресивно разходите, нанасяйки неизмерими щети на икономиката“, категоричен е той. Възможността американската икономика да навлезе в рецесия през следващите 12 месеца вече се преценява като реална от 26% от запитаните при 21% в юнското проучване и е най-високият резултат от септември 2011 г.
За пръв път пазарните участници предвиждат среден ръст за 2012 г. под 2% на годишна база и ръст на БВП от едва 2,26% догодина при прогнозирани 2,55% през април. Вследствие на това те очакват борсовите индекси да приключат годината с малки промени спрямо настоящия момент, но да регистрират ръст от 5% през следващите 12 месеца.
Очакванията за доходността по 10-годишните американски държавни облигации са за ръст до 1,7% до края на годината и до около 2% през юни 2013 г. Прогнозите обаче са вливането на ликвидност да подпомогне и доходността, и акциите.
Запитани за ефектите от евентуална програма за вливане на ликвидност в обем от 500 млрд. долара, 90% отговарят, че това би довело до по-високи цени на акциите. Най-голяма част от тях – 28%, твърдят, че акциите ще поскъпнат с между 5 и 6%.
17% вярват, че евентуално вливане на ликвидност ще понижи лихвите по ипотеките, а около една трета очакват ефект от над 10 базисни пункта.
42% обаче заявяват, че това ще понижи доходността по 10-годишните американски държавни облигации, а 23% прогнозират тя да остане без промяна. Сред предвиждащите спад най-масовият избор е за понижаване на доходността с между 6 и 10 базисни пункта. Една трета смятат, че вливане на ликвидност ще повиши доходността.
82% от участниците в проучването вече вярват, че еврозоната ще бъде напусната от най-малко една държава през следващите 5 години, независимо дали ще бъде изхвърлена, или ще се откаже сама, като това е най-високият процент, откакто CNBC задава въпроса. Възможността за фалит от страна на Испания също достига рекордно високите за проучването 38%, а 80% продължават да очакват втори фалит за Гърция. Същевременно обаче опасенията за Португалия и Ирландия намаляват.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване