08/01/12 12:42
(http://www.klassa.bg/)

Русия планира да извърши кацане на Луната към 2018 година

Русия започна разработване на пилотирани кораби за полети към Луната , съобщи радио "Голос России" Изпитателните изстрелвания ще започнат през 2015 година. Руските учени искат да построят кораби за кацане и излитане от Луната, междуорбитални буксири, кораб за техническо обслужване на орбиталните апарати.
„Роскосмос” разработва стратегия за развитше на страната на орбита на Земята и по-далеч до 2030 година. В нея влиза именно изследването на лунната повърхност. При съответно финансиране Русия в бъдеще ще може да построи дори база на единственият спътник на нашата планета, разказа главният редактор на списание „Новини на космонавтиката” Игор Маринин: - Сега на Луната са открити твърде големи запаси от вода. А това означава, че за усвояването на Луната не трябва да се доставя там вода от Земята. Получава се така, че и енергия, и кислород, и много други химически вещества, влизащи в състава на гориво, могат да се получават на Луната. Затова усвояването на Луната ще бъде значително по-евтино, отколкото се предполагаше през 70-те години.

По-рано представители на „Роскосмос” заявяваха за това, че водят преговори с европейски и американски колеги. Но проекти с партньори от Индия и Китай имат много по-голям шанс на успех, е убеден редакторът от списание „Авиопанорама” Сергей Пухов:

- Руската ракетна и космическа промишленост я очаква добра перспектива на сътрудничество с Индия и Китай. Освен това ние имаме космическа програма за създаването на перспективна транспортна космическа система, над която сега работят машиностроителите.

Луната е най-близката до Земята планета и по-добре изучено небесно тяло. През 1967 година жителите на Земята подписаха на правителствено равнище договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела. Според този договор никой не може по един или друг начин да си присвоява територии на планетите и на техните спътници. Освен това, на Луната не може да се изпитва ядрено оръжие и да се създават военни бази. Така че в скоро бъдеще Луната има шансове да стане не само обект в космоса за плодотворно взаимодействие между страните, но и единственото в Слънчевата система небесно тяло, на което има живот и няма военни конфликти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване