08/02/12 12:37
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Премиерът да спре да публикува стенограми, показват го в лоша светлина

Трябва да се препоръча настойчиво на министър-председателя да спре публикуването на стенограмите от заседанията на Министерски съвет, защото не представят него и екипа на Министерски съвет в добра светлина. Това каза в четвъртък президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов. Той говори по време на честването на 121-годишнината от основаването на българската социалдемокрация, на което бе поканен от проф. Кръстьо Петков и Георги Атанасов.
„Няколко пъти апелирам към министър-председателя и към ГЕРБ като цяло, към ръководството, да седнат, да си прочетат отново Конституцията и законите на страната, защото не можеш да правиш такива безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум. Референдумът трябва да се проведе в определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлага министър-председателят”, допълни Георги Първанов.
„Не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства”, каза още Георги Първанов.
Изказването му беше по повод коментара на премиера Бойко Борисов от правителственото заседание в сряда, че ГЕРБ и кабинетът подкрепят референдума за АЕЦ „Белене“, но това е скъпа процедура и няма пари за нея.
Министър-председателят трябва ясно да излезе и да изрази своята позиция. Ако той е „за” строителството на АЕЦ „Белене”, то тогава да не го прави в рамките на едно заседание на Министерски съвет. Да излезе и да обяви от телевизионния екран, че той подкрепя проекта „Белене” и развитието на ядрената ни енергетика като цяло. От гледна точна на спора по същество, аз съм удивен, че министър-председателят може да продължава да бъде толкова объркан, когато става дума за АЕЦ „Белене”, заяви Георги Първанов.
„Що се отнася до спора относно това - колко би струвал проектът – по този въпрос аз многократно съм се изказвал. Знае се, че началната цена беше около 4 милиарда, впоследствие се вдигна от едното и друго забавяне, но в никакъв случай аз не мога да приема тези космически средства, които се споменават от министър-председателя. Това е алиби за неговата политическа безпомощност да реши проблема”, допълни Първанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване