08/02/12 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Момичетата от “Пуси райът” стават проблем за Путин

Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина в съда. Снимка: АП/БТА

Група британски музиканти се обявиха в защита на руските пънкарки от групата “Пуси Райът”, съдени в Москва заради пънк молитва за избавяне на Русия от президента Владимир Путин, пише в. “Дейли телеграф”.

Музикантите публикуваха отворено писмо във в. “Таймс”, докато в Лондон на кратка визита пристига президентът Путин. Сред авторите на писмото са групата “Пет Шоп Бойс”, Пийт Тауншънд, Джарвис Кокър от “Пълп”, Алекс Капранос от “Франц Фердинанд”, Джони Мар от “Смитс” и фолк певицата Корин Бейли Рей.

В писмото музикантите наричат обвиненията срещу момичетата от “Пуси Райът” гротескни.”Дисидентството е право на демокрацията и е прекалено над главите на тези момичета да тегне заплаха от седем години затвор заради гротескните обвинения за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист”.

Британските политици Дейвид Милибанд, Малкъм  Рифкинд и Малкъм Брюс, правозащитничката Аниес Каламар и режисьорът Тери Гилиъм също написаха открито писмо до президента Владимир Путин с призив да освободи политическите затворници, включително участничките в пънк групата „Пуси райът“.

Писмото беше публикувано във вестник „Таймс“ в навечерието на работната визита на Путин във Великобритания на 2 август.  „Като незабавно освободи тези мъже и жени, Путин може да даде на своя народ и на целия свят сигнал за нова Русия – съвременна, демократична и уважаваща универсалните права на човека“, се казва в писмото.

По-рано съдът, където се гледа делото на “Пуси Райът”, беше евакуиран заради сигнал за бомба. Служители на реда провериха сградата и не откриха взривно устройство, съобщи Даря Лях, пресаташе на съда. В старателния оглед участва и кинолог с куче, дежурил в съдебната сграда. Според Даря Лях анонимното обаждане за поставено взривно устройство е било направено в 11.20 ч. по телефона в приемната на председателя на съда Виктор Данилкин с думите: “Сградата е минирана. Свобода за “Пуси райът”.

Вдовицата на Александър Литвиненко - бившия руски шпионин, превърнал се противник на Путин и убит с радиоактивен полоний в Лондон през 2006 г., призова лондончани да носят бели лентички в знак на протест срещу визитата на Путин, посочва “Дейли телеграф”. Марина Литвиненко е възмутена, че Путин ще присъства на Олимпийските игри. Тя го нарича руски диктатор, който е наредил убийството на мъжа й и е фалшифицирал изборите в Русия.

“Атмосфера на лек абсурд” цари на съдебния процес срещу трите момичета от пънкгрупата “Пуси райът” в Москва, пише “Новие известия”. Руският печат отразява и коментира вчерашното съдебно заседание срещу младите жени, изпели през февруари песен срещу Владимир Путин в столичен храм и обвинени в хулиганство, което се наказва с до 7 години затвор.

Съдийката Марина Сирова изслуша показанията на още неколцина потърпевши, адвокатите поискаха за нея отвод, но безуспешно, а подсъдимите се оплакваха, че не им стига време за сън и храна, обобщава “Новие известия”.

Вестниците уточняват, че изслушаните досега потърпевши са служители и гардове от храма “Христос Спасител”. “Новие известия” разказва например за охранител, “тъй потресен от непристойните действия на “Пуси райът”, че два месеца не можел да влиза в храма”.

Вчерашното изслушване, както и предишните, мина в атмосфера на лек абсурд: прокурорът използваше думите “господ” и “духовност”, съдията отклоняваше практически всеки въпрос на защитата, а служителите в храма с удоволствие споделяха как са се приобщили към вярата, посочва “Новие известия”.

Защитата обвини следствието, че е фалшифицирало показанията на потърпевшите. Адвокатите твърдят, че материалите в делото са написани сякаш под индиго, с еднакви правописни грешки, отбелязва “Утро”.

“Московский комсомолец” цитира една от защитничките, поискала втори отвод за съдийката, тъй като момичетата не били пускани да обядват, сиреч били изтезавани. Съдийката не разреши на една от подсъдимите да изяде краставица и този факт ще се превърне в легенда, заявила адвокатката.

Човек от охраната на храма заявил ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване